ODKRYJ KAWĘ Z BURUNDI

Dowiedz się, jaką drogę pokonują ziarna kawy, zanim trafią do Twojej filiżanki. Kawa jednorodna Burundi to unikalna kawa, pochodząca z plantacji zarządzanej przez The Women Group Rama w Burundi, następnie pozyskiwana przez naszą specjalistkę Minette, a na koniec świeżo palona i parzona w Twojej kawiarni. Zostań częścią jej historii.
 

Kawa jednorodna Burundi (100% ziaren arabiki)
 

Przeczytaj o drodze, którą ta kawa pokonuje z plantacji w Burundi aż do ROASTELIER® by Nescafé w Helsingborgu. Technologia blockchain i certyfikat Rainforest Alliance gwarantują transparentność łańcucha dostaw, kontrolowaną przez IBM Food Trust™.

Certyfikacja, kawa i szczegóły dotyczące zbiorów

Kawa jednorodna Burundi
 

Certyfikaty: Rainforest Alliance
 

Region: Ngozi
 

Odmiana: Red Burbon
 

Wysokość: od 1658 m do 1691 m (stacje myjące, plantacje mogą się znajdować 200-300 m wyżej)
 

Data zbiorów: marzec-lipiec 2020
 

Wynik testu cuppingowego: 84+
 

Szczegóły procesu:
 

czerwone wiśnie, które nie spełniają standardów i nie utrzymują się na powierzchni wody, podlegają surowej selekcji. W kolejnym kroku owoce przechodzą przez łuszczarkę McKinnon, skąd trafiają na 12 godzin do basenu fermentacyjnego. W kolejnym etapie ziarna kawy płucze się oczyszczoną wodą i transportuje w dół specjalnym kanałem. Na końcu obrobione ziarna zbiera się i umieszcza na ławach do suszenia, aż do czasu, kiedy ziarna kawy w pergaminie osiągną 10,5% wilgotności.

Charakterystyka: owocowa, wyważona kawa o przyjemnej kwasowości i pełnym body. Przyjemny, długi posmak.

PODRÓŻ OD ZIARNA DO FILIŻANKI KAWY

  • 1
  • Odpowiedzialna uprawa w Burundi

Odpowiednia wysokość terenu, obfite deszcze i umiarkowany klimat sprawiają, że Burundi to idealny region do uprawy wysokojakościowej arabiki. Kawa jest głównym produktem eksportowym tego kraju. Co więcej, uprawiana jest na niewielkich plantacjach prowadzonych przez lokalnych farmerów.

  • 2
  • Zbiór wiśni kawowca

Wszystkie owoce są zbierane ręcznie. Do wyprodukowania jednego kilograma kawy potrzeba około 4000 wiśni kawowca.

  • 3
  • Obróbka wiśni kawowca

Czerwone wiśnie, które nie spełniają standardów i nie utrzymują się na powierzchni wody podlegają surowej selekcji. Nastepnie owoce przechodzą przez łuszczarkę McKinnon, skąd trafiają na 12 godzin do basenu fermentacyjnego. W kolejnym etapie ziarna kawy płucze się oczyszczoną wodą.

  • 4
  • PROCES SUSZENIA

Po procesie mycia owoce transportowane są kanałem, na którego końcu ziarna kawy w pergaminie są zbierane i umieszczane na ławach  do suszenia w nasłonecznionych miejscach, aż do momentu, gdy osiągną 10,5% wilgotności.

  • 5
  • Suchy młyn

 Ziarna kawy, nadal w pergaminie, są transportowane do tzw. "suchego młyna". Tam dokonuje się ich ostatecznej selekcji, oceny i klasyfikacji, zanim zostaną wysłane do kupca.

  • 6
  • Transport i przechowywanie

Zielone ziarna kawy są zawsze transportowane dużymi statkami, a transport z miejsca wysyłki do portu w Helsingborgu trwa około 4-7 tygodni . Czas dostawy może się różnić w zależności od kraju, z jakiego pochodzi kawa. Gdy tylko ziarna docierają do Szwecji, eksperci Nestlé kontrolują ich jakość, zanim przekażą je do zakładu produkcyjnego.

  • 7
  • PROFESJONALNE PALENIE ZIAREN

Palenie ziaren to jeden z  kluczowych czynników decydujących o finalnym smaku kawy, dlatego tak ważna jest jego baczna obserwacja. Roasterzy kierują się nie tylko barwą ziaren, ale przede wszystkim zmianami temperatury podczas każdego cyklu palenia. Właśnie to gwarantuje pełnię smaków i aromatów, wyczuwalnych podczas degustacji. Kawa jednorodna Burundi jest poddawana dwuetapowemu procesowi palenia - wstępnemu, w naszych fabrykach i finalnemu, w Twojej kawiarni. Dzięki temu zapewniamy naszym klientom niezmiennie doskonały smak kawy i najwyższą świeżość.

  • 8
  • Eskpercka degustacja

Proces degustacji to prawdziwe ćwiczenie dla wszystkich zmysłów. Eksperci najpierw wąchają naturalne aromaty świeżo zmielonej kawy, po czym zalewają ją  gorącą wodą i wąchają po raz kolejny podczas parzenia.

Degustacja lub - w języku kawowych specjalistów - cupping jest sercem procesu produkcji, a zarazem ostatnim z wielu etapów kontroli jej jakości, zanim kawa trafi do Twojej filiżanki. Wraz z małymi łykami kawy, testerzy nabierają powietrza, by uwolnić wszystkie jej aromaty, cechy i smaki.

ODKRYJ KAWĘ BURUNDI JUŻ DZIŚ

Chcesz, żeby Twoja kawiarnia zasłynęła z palenia wyjątkowej kawy speciality? Albo po prostu chcesz dowiedzieć się, gdzie możesz spróbować naszej kawy jednorodnej Burundi?

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ?

 

Rainforest Alliance zarejestrował swoje certyfikaty na platformie łańcucha dostaw IBM Food Trust™, gwarantując możliwość identyfikacji  Twojej kawy, począwszy od jej pochodzenia aż po zgodność ze standardami Rainforest Alliance.