Garden Gourmet

GARDEN GOURMET® SENSATIONAL BURGER

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce
 
Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Mogą go już spróbować klienci sieci „7 Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”.

Opis

Nowy burger to efekt długoletnich prac ekspertów Nestlé i odpowiedź firmy na jeden z najważniejszych trendów żywieniowych obserwowanych obecnie na rynku. W trosce o zdrowie, ale i środowisko, konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty i dania pochodzenia roślinnego. W tej kategorii Sensational Burger wyróżnia się składem, konsystencją oraz soczystym, mięsnym smakiem. Przy jego komponowaniu zastosowano bowiem opatentowaną metodę fermentacji składników roślinnych, która wzmacnia smak „umami” – piątego wyodrębnionego przez naukowców smaku, charakterystycznego dla potraw na bazie mięsa. Nowy burger powstaje z połączenia naturalnych białek roślinnych: sojowego i pszenicznego, a barwę zawdzięcza naturalnym ekstraktom roślinnym, a także olejom: rzepakowemu i kokosowemu.
 
-To więcej niż trend: to zmiana sposobu odżywiania – mówi Artur Maciejewski, Dyrektor Nestlé Professional – Ludzie z różnych powodów podejmują decyzję o ograniczeniu spożywania mięsa. Ważnym argumentem są dla nich kwestie związane ze zdrowiem i ochroną środowiska. Jednocześnie chcą mieć gwarancję wyśmienitego smaku potraw. Garden Gourmet Sensational Burger odpowiada na te potrzeby. Doskonale smakuje, ma świetny profil żywieniowy,  i aż o 80 proc. niższy ślad węglowy w porównaniu z mięsnym odpowiednikiem. Wytworzenie naszego burgera oznacza też o 80 proc. niższe zużycie energii oraz wymaga 75 proc. mniej ziemi uprawnej. Tym samym nowy produkt  wpisuje się nie tylko w najważniejsze trendy rynkowe, ale zbliża nas do realizacji naszych zobowiązań i osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 roku.
 
Sektor gastronomiczny jest istotnym obszarem rozwoju oferty produktów pochodzenia roślinnego. Garden Gourmet Sensational Burger będzie dostępny w Polsce od 28 lipca 2020, w pierwszej kolejności w dwóch sieciach restauracji: „7th Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”, które swoje lokale mają w kilkunastu lokalizacjach w Polsce, m.in. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Szczecinie, Żyrardowie czy Elblągu.

Sposób przyrządzenia

Piekarnik (temperatura 200°C): 10-12 min. produkt zamrożony, 8-10 min produkt po rozmrożeniu.

Patelnia/Grill/Głębokie smażenie: temperatura wewnątrz produktu 74̊C.

Składniki

Składniki: białko sojowe ponownie uwodnione 54,6% (woda, koncentrat białka sojowego 19,5%), woda, oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), białko pszenne ponownie uwodnione 4,4% (woda, białko pszenne 1,8%), ocet spirytusowy, aromaty naturalne, sok z buraka w proszku, koncentrat soku z granatu, koncentraty roślinne (papryki, marchwi, czarnej porzeczki), sól, ekstrakt drożdży, ekstrakt słodu jęczmiennego, stabilizator (metyloceluloza). Może zawierać: jaja, nasiona sezamu, seler i gorczycę.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 100g produktu

 

 

Wartość energetyczna

824 kJ

198 kcal

Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone

13,3 g

3,8 g

Węglowodany w tym cukry

3,2 g

1,1 g

Błonnik

3,9 g

Białko

14,4 g

Sól

0,78 g