TAJSKIE ZIELONE CURRY

Wraz z warzywami takimi jak bakłażan i mała kukurydza, nasze pyszne GARDEN GOURMET® Wegańskie fileciki dobrze komponują się w Curry, wchłaniając bogate i kremowe smaki, tworząc rewelacyjny efekt finalny. Są bogate w białko i nadają potrawom wspaniały smak i konsystencję, dzięki czemu możesz z łatwością zamienić ulubione dania w Twoim menu na wersję dań roślinnych.

  • 0:30 Time to table
  • 10 Porcje
  • ŚREDNI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

GARDEN GOURMET® Wegańskie fileciki 1000 g
Tajska zielona pasta curry 100 g
Tajski bakłażan 400 g
Tajska bazylia 50 g
Mleczko kokosowe 800 ml
Liście kafiru 4 szt.
Kukurydza Baby 500 g
Sos rybny 15 ml 
Świeże czerwone Chilli 2 szt.
Ziemniaki 500 g
Cukier brązowy 10 g
Groszek cukrowy 300 g
Ugotowany ryż jaśminowy 1000 g
Zgnieciony czosnek 40 g
Olej słonecznikowy 50 ml

  1. Potnij ziemniaki na duże kawałki i gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie.
  2. W gorącym woku rozgrzej olej, dodaj czosnek i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  3. Dodaj zielone Curry i mieszaj przez kilka sekund. Dodaj mleko kokosowe, posiekane czerwone Chilli i zagotuj.
  4. Dodaj sos rybny i cukier. Całość gotuj przez minutę.
  5. Dodaj kawałki GARDEN GOURMET® Wegańskie fileciki, groszek cukrowy, młodą kukurydzę i tajski bakłażan. Przykryj wok i gotuj całość przez 5 minut na średnim ogniu.
  6. Dodaj ziemniaki, liście kafiru i mieloną tajską bazylię. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  7. Gotowe danie podaj w naczyniu z ryżem, który będzie obok.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

  • Zastąp zielone curry pastą panang, messman lub czerwoną pastą curry.