WEGAŃSKI MAKARON TYPU ARRABBIATA

GARDEN GOURMET® Wegańskie klopsiki są łatwe w przygotowaniu i doskonale komponują się z bogatymi sosami, wchłaniając ich wyśmienite smaki. Niezależnie od tego, czy tworzysz tradycyjne dania główne z makaronem, czy apetyczne przystawki. Dzięki tym produktom na bazie roślin ​​możesz zaoferować swoim gościom bardziej ekscytujące doznania smakowe. GARDEN GOURMET® Wegańskie klopsiki świetnie sprawdzą się też jako dodatek do pizzy. 

  • 0:40 Time to table
  • 10 Porcje
  • ŚREDNI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

DO DANIA:
GARDEN GOURMET® Wegańskie klopsiki 50 szt. 
Sos Arrabbiata 1000 ml
Makaron typu Spaghetti 1000 g
Świeża bazylia 100 g
Oliwa z oliwek 100 ml 
NA SOS:
Sos pomidorowy 900 ml
Świeże czerwone papryczki Chilli 50 g
Świeże czerwone papryczki Chilli 50 g
Zgnieciony czosnek 10 g
Oliwa z oliwek 80 ml 
Świeża bazylia 20 g

  1. Potnij papryczki Chilli na połówki i usuń nasiona, a następnie posiekaj na małe kawałki. Zmiel liście bazylii.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i smaż papryczki Chili przez 5 minut, aż lekko się zarumienią. Dodaj czosnek oraz bazylię i całość smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj sos pomidorowy. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku.
  3. Zdejmij sos z ognia i odstaw na 30 minut przed podaniem.
  4. Podgrzej sos Arrabbiata na średnim ogniu i dodaj GARDEN GOURMET® Wegańskie klopsiki. Całość gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wcześniej wodzie i oliwie z oliwek. Gotuj, aż będzie al dente.
  6. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem Arrabbiata i podawaj w naczyniu, kładąc na wierzchu klopsiki. Gotowe danie udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

WSKAZÓWKI SZEFA KUCHNI

  • Kiedy tworzysz opcję wegetariańską, zetrzyj parmezan na drobnych "oczkach" tarki, aby na daniu pojawiły się bardzo drobne paski sera.
  • Podawaj z oliwą z oliwek z dodatkiem ostrej papryczki Chilli.