Zapiekane ostrygi z musztardą, miodem i masłem

autorem przepisu jest Adam Ciupka

    Składniki

    • 3 szt. świeżych ostryg
    • 50 g boczku
    • 10 g Musztardy WINIARY
    • 10 g masła
    • 20 g panko
    • 10 g prażonych orzechów laskowych
    • 10 g filetów z limonki
    • 5 g natki pietruszki
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania

    1. Ostrygi ostrożnie otworzyć i odciąć od muszli.

     

    2. Boczek pokroić w kostkę 1x1 cm i mocno usmażyć na patelni.

    Następnie ułożyć go na ostrygach.

     

    3. Panko wymieszać z Musztardą WINIARY, miodem i masłem tak,

    aby powstała jednolita masa. Całość doprawić solą i pieprzem.

    Gotową masę ułożyć na ostrygach z boczkiem.

     

    4. Tak przygotowane ostrygi zapiec pod salamandrą do momentu

    zarumienienia się. Całość posypać uprażonymi i pokruszonymi

    orzechami. Ostrygi udekorować filetami z limonki i natką

    pietruszki.