Roast beef bowl z czarnym ryżem

autorem przepisu jest Adam Ciupka

Składniki

  • 100 g gotowanego czarnego ryżu
  • 100 g roastbeefu
  • 50 g ogórka
  • 50 g buraka Chioggia
  • 50 g sałaty dębowej
  • ¼ szt. awokado
  • 1 szt. papryki czerwonej (wcześniej upieczonej)
  • 1 łyżka Musztardy WINIARY
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • Świeże zioła
  • Owoc granatu
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z limonki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu

na opakowaniu.

 

2. Roastbeef usmażyć na patelni bez dodatku oleju po 4-5 min.

z każdej strony i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić

w cienkie plasterki.

 

3. Z ogórka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki.

Buraka pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem.

 

4. Następnie przygotować dressing. Upieczoną wcześniej paprykę

obrać ze skóry oraz oczyścić z nasion. Zblendować wraz z jedną

łyżką Musztardy WINIARY, sokiem z limonki, ząbkiem czosnku,

łyżką miodu i oliwą z oliwek. Całość doprawić solą i pieprzem

do smaku.

 

5. Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu tak, aby były dobrze

widoczne. Na wierzch wyłożyć dressing i udekorować świeżymi

ziołami.