Roast beef bowl z czarnym ryżem

autorem przepisu jest Adam Ciupka

    Składniki

    • 100 g gotowanego czarnego ryżu
    • 100 g roastbeefu
    • 50 g ogórka
    • 50 g buraka Chioggia
    • 50 g sałaty dębowej
    • ¼ szt. awokado
    • 1 szt. papryki czerwonej (wcześniej upieczonej)
    • 1 łyżka Musztardy WINIARY
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • Świeże zioła
    • Owoc granatu
    • Oliwa z oliwek
    • Sok z limonki
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania

    1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu

    na opakowaniu.

     

    2. Roastbeef usmażyć na patelni bez dodatku oleju po 4-5 min.

    z każdej strony i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić

    w cienkie plasterki.

     

    3. Z ogórka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki.

    Buraka pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem.

     

    4. Następnie przygotować dressing. Upieczoną wcześniej paprykę

    obrać ze skóry oraz oczyścić z nasion. Zblendować wraz z jedną

    łyżką Musztardy WINIARY, sokiem z limonki, ząbkiem czosnku,

    łyżką miodu i oliwą z oliwek. Całość doprawić solą i pieprzem

    do smaku.

     

    5. Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu tak, aby były dobrze

    widoczne. Na wierzch wyłożyć dressing i udekorować świeżymi

    ziołami.