Jerzy Pasikowski

Korporacyjny doradca kulinarny w NESTLÉ. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni przekształconego po kilku latach działalności w Fundację.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w Warszawie po ukończeniu Technikum Gastronomicznego przy ulicy Poznańskiej. W latach 1970-1992 pracował w hotelach Orbis, Europejski, Vera i Solec. Kolejne 8 lat jako sous-chef de cuisine w hotelu Mercure – Fryderyk Chopin, gdzie poznał zasady kuchni francuskiej. Następnie w Pałacu Sobańskich – Klubie Polskiej Rady Biznesu, Hotelach Warszawskich Syrena oraz jako product manager w Sodexho i w Polonia Palace Hotel.

Korporacyjny doradca kulinarny w NESTLÉ. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni przekształconego po kilku latach działalności w Fundację.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w Warszawie po ukończeniu Technikum Gastronomicznego przy ulicy Poznańskiej. W latach 1970-1992 pracował w hotelach Orbis, Europejski, Vera i Solec. Kolejne 8 lat jako sous-chef de cuisine w hotelu Mercure – Fryderyk Chopin, gdzie poznał zasady kuchni francuskiej. Następnie w Pałacu Sobańskich – Klubie Polskiej Rady Biznesu, Hotelach Warszawskich Syrena oraz jako product manager w Sodexho i w Polonia Palace Hotel.

Laureat wielu konkursów m.in. Gastroprag 1986 w Pradze (medal złoty, srebrny i dwa brązowe), Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego PZH w Zakopanem 1993 (Grand Prix), Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego w Gdyni (srebrny medal), Puchar Świata w Luxemburgu 2002 (brązowy medal).

Uczestnik wielu plenerowych wydarzeń kulinarnych w Polsce i za granicą a także uczestnik kulinarnych szkoleń we Francji, Hiszpanii, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Wiedza i wieloletnie doświadczenie umożliwiły mu organizację oraz przewodniczenie w jury, a także ustalenie merytorycznych zasad większości regulaminów konkursów kulinarnych. Autor licznych publikacji prasowych, gość telewizyjnych i radiowych programów kulinarnych. Wieloletni członek Komisji Gastronomicznej PZH, wykładowca w Wyższej Szkole Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Współautor książki „Kucharz&Gastronom”.