Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami

Składniki

Receptura na 10 porcji

 

Comber z królika b/k 12 sztuk

Śliwki suszone b/pestek 150 g

Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml

Szalotka 2-3 sztuki

Fond Cielęcy w płynie CHEF 750 ml

Wino białe wytrawne typu Chardonnay 200 ml

Masło 60 g

Śliwki świeże 10 sztuk

Cukier lub miód 60 g

Brokuły 2 sztuki

Koperek 1 pęczek

Sól i pieprz biały świeżo zmielony

Sposób przygotowania

 

  • Combry z królika oczyścić z błon, po czym z trzy pomiędzy każde trzy sztuki ułożyć śliwki suszone i zwinąć szpagatem.
  • Tak przygotowane combry posolić oraz posypać białym pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex ze wszystkich stron na lekko złoty kolor, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC.
  • Obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na odrobinie Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • Do zeszklonych szalotek wlewamy białe wino i gotujemy, aż do momentu odparowania połowy objętości.
  • Do odparowanego wina z szalotkami dodajemy 2-3 pokrojone drobno suszone śliwki i wlewamy Fond Cielęcy w płynie CHEF.
  • Całość gotujemy, aż do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego sosu, po czym cedzimy przez stalowe gęste sitko.
  • Sos przed podaniem „podnosimy” na maśle oraz doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • Umyte świeże śliwki dzielimy na pół i wyjmujemy pestki, a następnie kroimy w cząstki, które przesmażamy na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • Śliwki smażymy nie dłużej jak 1-2 minuty, a pod koniec smażenia dodajemy cukier lub miód
  • Sposób podania:
  • Centralnie na płaskim dużym talerzu wylewamy sos na który układamy 2-3 porcje w poprzek ukrojonego królika.
  • W wolne miejsca kładziemy przesmażone cząstki świeżych śliwek oraz „różyczki” sparzonej brokuły.
  • Całość dekorujemy „piórkami” świeżego koperku.