Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami

    Składniki

    Receptura na 10 porcji

     

    Comber z królika b/k 12 sztuk

    Śliwki suszone b/pestek 150 g

    Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml

    Szalotka 2-3 sztuki

    Fond Cielęcy w płynie CHEF 750 ml

    Wino białe wytrawne typu Chardonnay 200 ml

    Masło 60 g

    Śliwki świeże 10 sztuk

    Cukier lub miód 60 g

    Brokuły 2 sztuki

    Koperek 1 pęczek

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

    Sposób przygotowania

     

    • Combry z królika oczyścić z błon, po czym z trzy pomiędzy każde trzy sztuki ułożyć śliwki suszone i zwinąć szpagatem.
    • Tak przygotowane combry posolić oraz posypać białym pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex ze wszystkich stron na lekko złoty kolor, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC.
    • Obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na odrobinie Tłuszczu THOMY Combiflex.
    • Do zeszklonych szalotek wlewamy białe wino i gotujemy, aż do momentu odparowania połowy objętości.
    • Do odparowanego wina z szalotkami dodajemy 2-3 pokrojone drobno suszone śliwki i wlewamy Fond Cielęcy w płynie CHEF.
    • Całość gotujemy, aż do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego sosu, po czym cedzimy przez stalowe gęste sitko.
    • Sos przed podaniem „podnosimy” na maśle oraz doprawiamy solą i białym pieprzem.
    • Umyte świeże śliwki dzielimy na pół i wyjmujemy pestki, a następnie kroimy w cząstki, które przesmażamy na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex.
    • Śliwki smażymy nie dłużej jak 1-2 minuty, a pod koniec smażenia dodajemy cukier lub miód
    • Sposób podania:
    • Centralnie na płaskim dużym talerzu wylewamy sos na który układamy 2-3 porcje w poprzek ukrojonego królika.
    • W wolne miejsca kładziemy przesmażone cząstki świeżych śliwek oraz „różyczki” sparzonej brokuły.
    • Całość dekorujemy „piórkami” świeżego koperku.