Fricasse z kurczaka na sposób bearnaise

Receptura na 10 porcji Przepis doskonale sprawdzi się w rozwiązaniu Take Away i Delivery.

    Składniki

    Udka kurczaka z/k

    10 sztuk

    Tłuszcz THOMY Combiflex

    80 ml

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

     

    Tymianek świeży

     

    Gałka muszkatołowa starta

     

    Mąka pszenna do oprószenia

     

    CHEF Fond w płynie drobiowy 

    1000 ml

    Żołądki drobiowe

    1000 g

    Marchew  

    100 g

    Cebula

    50 g

    Bouqet Garni (por, seler naciowy, listek laurowy, tymianek, natka pietruszki)

     

    Sól i biały pieprz świeżo zmielony

     

    Cebula pokrojona w plastry 0,5 cm

    2 średnie sztuki

    Marchew pokrojona w skośne plastry 

    200 g

    Boczek wędzony pokrojony w grube słupki

    400 g

    Kasza jęczmienna ugotowana na sypko

     

    Natka pietruszki

     

     

    Sposób przygotowania

    1. Udka z kurczaka solimy, posypujemy pieprzem, listkami świeżego tymianku i gałką muszkatołową, a następnie przesmażamy na złoty kolor na tłuszczu THOMY Combiflex.
    2. Usmażone kurczaki przekładamy do rondla, oprószamy mąką, mieszamy i zalewamy CHEF Fondem w płynie drobiowym.
    3. Po zagotowaniu rondel przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
    4. W połowie duszenia dodajemy pokrojoną marchew i boczek oraz zeszkloną na tłuszczu THOMY Combiflex pokrojoną w grube plastry cebulę.
    5. W czasie, gdy dusi się kurczak w oddzielnym rondlu nastawiamy żołądki drobiowe zalewając je wodą i dodając dowolnie pokrojoną marchew, cebulę oraz Bouqet Garni.
    6. Całość lekko solimy i posypujemy pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości.
    7. Uduszone kurczaki wraz z dodatkami i powstałym przyduszeniu sosem przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy ugotowane żołądki bez warzyw.
    8. Podajemy najczęściej z kaszą lub pieczonymi ziemniakami obsypując potrawę obficie natką pietruszki.