Kogut w rieslingu

Receptura na 8 porcji Przepis doskonale sprawdzi się w rozwiązaniu Take Away i Delivery.

    Składniki

    Kogut lub kurczak cała tusza

    2 sztuki

    Cebula cała (z powbijanymi 4-5 goździkami)

    2 sztuki

    Tłuszcz THOMY Combiflex 

    70 ml

    Masło

    80 g

    Marchew

    200 g

    Bouqet garni (por, seler naciowy, listek laurowy, tymianek, natka pietruszki)

     

    Mąka pszenna do oprószenia

     

    Sól i biały pieprz świeżo zmielony

     

    Wino białe typu Riesling

    750 ml

    CHEF Fond w płynie drobiowy  

    1000 ml

    Śmietanka 30%  

    500 ml

    Zasmażka przygotowana na maśle  

    50-60 g

    Makaron

     

    Natka pietruszki

     

     

    Sposób przygotowania

    1. Koguta lub kurczaka kroimy na osiem kawałków, posypujemy solą i białym świeżo zmielonym pieprzem.
    2. Obsmażamy na blado złoty kolor na tłuszczu THOMY Combiflex razem z dodatkiem masłem.
    3. Przesmażonego koguta przekładamy do rondla, a na tłuszczu po smażeniu kurczaka przesmażamy marchew pokrojoną w duże kawałki i dodajemy do kurczaka.
    4. Do kurczaka dokładamy cebulę z powbijanymi goździkami oraz Bouqet Garni. Całość oprószamy mąką i po wymieszaniu zalewamy winem.
    5. Całość przykrywamy i stawiamy na rozgrzaną płytę na maximum 10 minut, po czym dolewamy CHEF Fond w płynie drobiowy oraz śmietankę.
    6. Całość mieszamy i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 160-170°C.
    7. Kiedy nasze mięso jest już miękkie wyjmujemy cebulę z goździkami, Bouqet Garni, marchew i jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą oraz pieprzem, a powstały wywar zaciągamy zasmażką i cedzimy przez stalowe gęste sitko.
    8. Podajemy najczęściej z makaronem posypane natką pietruszki.