

Składniki
Ciasto
Mąka pszenna 1000 g
Jajko 2 sztuki
Woda ciepła około 350 ml
Sól
Farsz mięsny
Mięso gotowane drobiowe 2000 g
Jajka 2 sztuki
Cebula 100 g
Masło 80 g
Kolendra świeża 1 pęczek
Starta skórka z limonki
Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
Sos vinaigrette
Olej z prażonego sezamu 80 ml
Olej słonecznikowy 80 ml
Pieczona papryka świeża kolorowa 100 g
Papryczka ostra świeża 1 sztuka
Dymka 2 sztuki
Ziarno sezamu prażone 15 g
Sok z limonki 50 ml
Imbir świeży 50 g
CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 15 g
Sól
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ręcznie tak, aby ciasto było bardziej plastyczne, niż ciasto makaronowe.
- Gotowe ciasto powinno lekko się lepić, aby pierogi podczas gotowania się nie rozklejały.
Przygotowanie farszu mięsnego:
- Mięso gotowane mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z przesmażoną i pokrojoną wcześniej cebulą.
- Mielone mięso wraz z cebulą mieszamy z jakiem i masłem, a na koniec z pokrojoną kolendrą wraz ze startą skórką z limonki.
- Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób przygotowania pierożków
- Farsz nakładamy na cienko rozwałkowane ciasto z wykrojonymi krążkami o średnicy 5-7 cm i zalepiamy w formie półksiężyców.
- Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania sosu vinaigrette
- Paprykę pieczoną obraną ze skórki i wyfiletowaną papryczkę chilli wraz z obranym imbirem kroimy w drobną kostkę.
- Dymkę kroimy bardzo cienko i dodajemy do pokrojonych papryk z imbirem, dolewamy olej sezamowy i słonecznikowy oraz sok z limonki.
- Całość doprawiamy CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem i ewentualnie szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone ziarno sezamowe.