Pierożki z kurczakiem polane sosem vinaigrette

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Ciasto

    Mąka pszenna 1000 g

    Jajko 2 sztuki

    Woda ciepła około 350 ml

    Sól

     

    Farsz mięsny

    Mięso gotowane drobiowe 2000 g

    Jajka 2 sztuki

    Cebula 100 g

    Masło 80 g

    Kolendra świeża 1 pęczek

    Starta skórka z limonki

    Sól i pieprz czarny świeżo zmielony

     

    Sos vinaigrette

    Olej z prażonego sezamu  80 ml

    Olej słonecznikowy 80 ml

    Pieczona papryka świeża kolorowa  100 g

    Papryczka ostra świeża  1 sztuka

    Dymka 2 sztuki

    Ziarno sezamu prażone 15 g

    Sok z limonki 50 ml

    Imbir świeży 50 g

    CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem  15 g

    Sól

    Sposób przygotowania

    Przygotowanie ciasta:

    • Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ręcznie tak, aby ciasto było bardziej plastyczne, niż ciasto makaronowe.
    • Gotowe ciasto powinno lekko się lepić, aby pierogi podczas gotowania się nie rozklejały.

    Przygotowanie farszu mięsnego:

    • Mięso gotowane mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z przesmażoną i pokrojoną wcześniej cebulą.
    • Mielone mięso wraz z cebulą mieszamy z jakiem i masłem, a na koniec z pokrojoną kolendrą wraz ze startą skórką z limonki.
    • Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.

    Sposób przygotowania pierożków

    • Farsz nakładamy na cienko rozwałkowane ciasto z wykrojonymi krążkami o średnicy 5-7 cm i zalepiamy w formie półksiężyców.
    • Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

    Sposób przygotowania sosu vinaigrette

    • Paprykę pieczoną obraną ze skórki i wyfiletowaną papryczkę chilli wraz z obranym imbirem kroimy w drobną kostkę.
    • Dymkę kroimy bardzo cienko i dodajemy do pokrojonych papryk z imbirem, dolewamy olej sezamowy i słonecznikowy oraz sok z limonki.
    • Całość doprawiamy CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem i ewentualnie szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone ziarno sezamowe.