Pumpkin Spice Latte

    Składniki

    Podwójne espresso – około 50ml

    Spienione mleko – około 200ml

    Syrop Pumpkin Spice – około 20g (2 łyżki)

    Opcjonalnie: bita śmietana, pianki, czekolada

     

    Przygotowanie

    1. Przygotuj w wysokiej szklance bądź szerokiej filiżance podwójne espresso na bazie kawy BUONDI lub NESCAFE
    2. Spień mleko za pomocą dyszy w ekspresie bądź za pomocą spieniacza czy french press oraz dodaj do przygotowanego wcześniej espresso. Postaraj się, aby pianka przykryła wierzch kawy.
    3. Dodaj syrop smakowy Pumpkin Spice.
    4. Udekoruj kawę bitą śmietaną, piankami typu Marchmallow lub okruszkami czekolady według uznania.

    Syrop Pumpkin Spice

    Składniki:

    • Woda – około 370 ml
    • Jasny lub ciemnobrązowy cukier  150g
    • Cukier puder – 170g
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 szklanki puree z dyni
    • 1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego - opcjonalnie

    Przygotowanie:

    • W garnku zagotuj wodę z cukrami, aż do momentu jego rozpuszczenia.
    • Zmniejsz temperaturę do minimum i dodaj pozostałe składniki.
    • Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut od czasu do czasu mieszając. Nie dopuść do wrzenia mieszaniny.
    • Zdejmij syrop z ognia i przecedź go przez sitko wraz z cienką tkaniną.
    • Po ostygnięciu syropu możesz wymieszać go z ekstraktem z wanilii.
    • Możesz trzymać syrop w temperaturze pokojowej przez około miesiąc bądź w lodówce do 3 miesięcy.