Sałata z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi

Przepis na 10 porcji

    Składniki

    Polęwiczka pieczona 800 g

    Orzechy włoskie łuskane 500 g

    Mieszanka sałat (radicchio, frieze) 400 g

    Cebula cukrowa 2 sztuki

    Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml

    CHEF Redukcja białego wina w paście  50 g

    CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g

    Miód 50 g lub syrop klonowy

    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

     

    Sos vinagrette do sałaty:

    Olej słonecznikowy 200 ml

    CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 30 g

    Ocet winny czerwony 50 ml

    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    ​​​​​​​

    Przygotowanie

    1. Do patelni wlać 100 ml wody i po zagotowaniu dodać miód. Następnie po rozpuszczeniu oraz dokładnym wymieszaniu dodać CHEF Redukcja białego wina w paście.
    2. Całość gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, po czym dodajemy orzechy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.

    Przygotowanie polędwiczek wieprzowych:

    1. Polędwiczki wieprzowe solimy oraz posypujemy pieprzem i nacieramy mieszanką przygotowaną z tłuszczu THOMY Combiflex oraz CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
    2. Tak przygotowaną polędwiczkę wstawiamy do chłodni na minimum 2-3 godziny.
    3. Zamarynowaną polędwiczkę smażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.

    Przygotowanie sosu vinaigrette:

    1. Olej słonecznikowy oraz ocet winny czerwony wlewamy do miseczki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    2. Pod koniec mieszania dodajemy CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście.

    Sposób podania:

    1. Umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę mieszamy i przekładamy na płaskie talerze.
    2. Na sałatę układamy pojedyncze krążki cebuli pokrojonej i rozdzielonej z plasterków oraz odcedzone orzechy (uwaga! – będą smaczniejsze jeżeli po sparzeniu obieżemy je ze skórki).
    3. Tuż przed podaniem rozkładamy na sałacie plastry ciepłej polędwiczki wieprzowej.
    4. Sos vinaigrette podajemy oddzielnie lub mieszankę sałat przed położeniem na talerz mieszamy z sosem, a następnie układamy pozostałe dodatki.

    Produkty wykorzystane w przepisie