Sałata z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi

Przepis na 10 porcji

    Składniki

    • Polęwiczka pieczona 800 g
    • Orzechy włoskie łuskane 500 g
    • Mieszanka sałat (radicchio, frieze) 400 g
    • Cebula cukrowa 2 sztuki
    • Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
    • CHEF Redukcja białego wina w paście  50 g
    • CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g
    • Miód 50 g lub syrop klonowy
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
       

    Sos vinagrette do sałaty:

    • Olej słonecznikowy 200 ml
    • CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 30 g
    • Ocet winny czerwony 50 ml
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Przygotowanie

    • Do patelni wlać 100 ml wody i po zagotowaniu dodać miód. Następnie po rozpuszczeniu oraz dokładnym wymieszaniu dodać CHEF Redukcja białego wina w paście.
    • Całość gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, po czym dodajemy orzechy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.

    Przygotowanie polędwiczek wieprzowych:

    • Polędwiczki wieprzowe solimy oraz posypujemy pieprzem i nacieramy mieszanką przygotowaną z tłuszczu THOMY Combiflex oraz CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
    • Tak przygotowaną polędwiczkę wstawiamy do chłodni na minimum 2-3 godziny.
    • Zamarynowaną polędwiczkę smażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.

    Przygotowanie sosu vinaigrette:

    • Olej słonecznikowy oraz ocet winny czerwony wlewamy do miseczki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    • Pod koniec mieszania dodajemy CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście.

    Sposób podania:

    • Umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę mieszamy i przekładamy na płaskie talerze.
    • Na sałatę układamy pojedyncze krążki cebuli pokrojonej i rozdzielonej z plasterków oraz odcedzone orzechy (uwaga! – będą smaczniejsze jeżeli po sparzeniu obieżemy je ze skórki).
    • Tuż przed podaniem rozkładamy na sałacie plastry ciepłej polędwiczki wieprzowej.
    • Sos vinaigrette podajemy oddzielnie lub mieszankę sałat przed położeniem na talerz mieszamy z sosem, a następnie układamy pozostałe dodatki.