Bao z pikantną szarpaną wieprzowiną, marynowaną kalarepka i kolendrą

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    BAO (bułeczki)                                  

    10 szt.

    Sos WINIARY Burgerowy                            

    300 g

    Papryczka chilli czerwona                      

    1-2 szt.

    Karkówka b/k                                    

    1500 g

    CHEF® przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem       

    70 g

    CHEF®  przyprawa w paście z czarnym czosnkiem             

    70 g

    Tłuszcz THOMY Combiflex                      

    150 ml

    Marchewka                                 

    200 g

    Kalarepka                                   

    200 g

    Ocet ryżowy                               

    250 ml

    Cukier trzcinowy                               

    20 g

    Kolendra świeża                             

    ½ pęczka

    Sól                   

     

    Sposób przygotowania

    1. Obraną marchewkę i kalarepkę pokroić w julienne, a następnie zalać wrzącym octem ryżowym wymieszanym z cukrem trzcinowym. Zamarynowane warzywa pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2-3 godziny.
    2. Karkówkę posolić i natrzeć CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem i CHEF®  przyprawą w paście z czarnym czosnkiem oraz mocno skropić tłuszczem THOMY Combiflex. Tak zamarynowaną karkówkę pozostawić w lodówce na około 8-10 godzin. 
    3. Zamarynowane mięso piec w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia z parowaniem nagrzanym do temperatury 135°C oraz wbitą w mięso sondą ustawioną na temperaturę 90°C.
    4. Upieczony i miękki kawałek mięsa poszarpać widelcem, a następnie po przestudzeniu wymieszać z 1/3 Sosu WINIARY burgerowego i drobno pokrojoną papryczką chilli.
    5. Ciepłą bułkę BAO przekroić w poprzek, na jej dolną część wyłożyć szarpaną wieprzowinę na którą nałożyć odcedzone z octu warzywa wymieszane wraz z listkami świeżej kolendry.
    6. Całość przykryć drugą, górną częścią parzonej bułki i podawać z WINIARY sosem burgerowym.