Bliny gryczane z łososiem wędzonym, jajkiem przepiórczym w koszulce i sosem tatarskim

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Łosoś wędzony                     

    200 g

    WINIARY Sos Tatarski                      

    300 g

    Mąka gryczana                       

    200 g

    Mleko 3,2%                            

    250 ml

    Woda gazowana                      

    250 ml

    Jajko kurze

    1 szt.

    Drożdże świeże                      

    15 g

    Cukier

    10 g

    Sól

     

    Tłuszcz THOMY Combiflex           

    80 ml

    Jajka przepiórcze

    10 szt.

    Natka, kolendra lub inne świeże zioła        

     

    Sposób przygotowania

    1. Do miski wlewać wodę gazowaną i mleko oraz dodać jajko. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać drożdże cukier oraz sól. Gdy nasze drożdże rozpuszczą/rozprowadzą się w mieszance z mleka i wody należy dosypać do całości mąki gryczanej.
    2. Tak przygotowana mieszankę przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. 
    3. Z tak przygotowanego dość rzadkiego ciasta gryczanego usmażyć małe bliny/placuszki na tłuszczu THOMY Combiflex. 
    4. Na ciepłe bliny ułożyć plastry łososia, dodać jajko przepiórcze poche/w „koszulce”, udekorować listkami świeżych ziół i podać z WINIARY sosem tatarskim.

    Wskazówka szefa kuchni:
    Woda i mleko powinny mieć temperaturę pokojową w momencie dodawania ich do ciasta na bliny.