Brzoskwiniowe gratin z werbeną

Składniki

Brzoskwinie10 szt.
Sukier200 g
Woda1 l
Werben 
NESTLÉ Docello Crème Brûlée 
Mleko 3,2%750 ml
Śmietanka 30%750 ml

 

Sposób przygtowania

Przygotowujemy lekki syrop ( 200 g cukru na 1 L wody). Następnie zanurzamy w nim około 10 sztuk całych, nieobranych brzoskwiń wraz ze świeżą werbeną. Brzoskwinie obieramy, kroimy w grubą kostkę i umieszczamy na dnie pucharku/ naczynia szklanego do deseru. Przygotowujemy NESTLÉ Docello Crème Brûlée: mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do momentu kiedy będzie prawie się gotować. Zdejmujemy z płyty/ognia i wsypujemy odmierzoną ilość NESTLÉ Docello Crème Brûlée. Dodając do gorącej mieszanki kilka listków świeżej werbeny. Delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową przez około 3 minuty. Syfon napełniamy przygotowanym NESTLÉ Docello Crème Brûlée, a następnie napełniamy syfon nabojami z powietrzem. Tak przygotowany syfon potrząsamy i przechowujemy w naczyniu z lodem, aż do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem naczynka na deser (z przygotowanymi wcześniej brzoskwiniami w syropie) napełniamy kremem z syfonu, posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy.