Burger z majonezem z fermentowanym czarnym czosnkiem i grillowanym pomidorem

Składniki na 4 porcje

    Składniki

    Garden Gourmet Sensational Burger 

    4 szt.

    Pomidor malinowy

    2 szt.

    Świeży tymianek

    2 - 3 gałązki

    Świeży rozmaryn 

    2 - 3 gałązki

    Oliwa 

     

    Rukola

     

    Bułki do burgerów 

    4 szt.

     

    Pikle z czerwonej cebuli:

    Czerwona cebula 

    1 szt.

    Ocet jabłkowy

    ½ szklanki

    Woda

    ½ szklanki

    Sól

     

    Cukier

     

     

    Wegański majonez:

    Aquafaba (woda z ciecierzycy w puszce)

    ½ szklanki / 125 ml

    Ocet jabłkowy

    1 łyżka

    Musztarda Dijon

    1 łyżeczka

    Czarna sól Kala Namak 

    ½ łyżeczki

    Neutralny w smaku olej roślinny

    1¼ – 2 szklanek

    Pasta z czarnego czosnku

    1 łyżeczka

    Sposób przygotowania

    1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 16-18 minut obracając w połowie pieczenia.
    2. Przygotuj majonez – w wysokim kubku blendera połącz Aqafabę z octem jabłkowym, musztardą Dijon i czarną solą. Blenduj na wysokich obrotach do spienienia się wszystkich składników. Dodaj pastę z czarnego czosnku i blenduj jeszcze chwilę. Cienkim strumieniem wlej olej do naczynia cały czas blendując – po kilku chwilach zobaczysz, że konsystencja zaczyna się zmieniać. Dolej jeszcze tyle oleju, żeby uzyskać bardzo gęsty sos. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę pasty z czarnego czosnku.
    3. Cebule pokrój w cienkie plastry. Zrób octową zaprawę – do ciepłej wody dodaj ocet, wodę i po łyżeczce soli i cukru. Zamieszaj i zalej nią cebulę.
    4.  Pomidory pokrój w grube plastry i dodaj do nich łyżkę oliwy, listki tymianku i rozmaryn. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej pomidory, grilluj 2-3 minuty z każdej strony.
    5. Rozkrój bułki i podgrzej na patelni po pomidorach (pozwól im wchłonąć sok, który na niej pozostał).
    6. Posmaruj dół bułki majonezem czosnkowym, ułóż na niej garść rukoli. Połóż na to Garden Gourmet Sensational Burger i cebulowe pikle oraz plaster grillowanego pomidora. Zamknij drugą połową bułki.