

Składniki
Placki typu pita | 10 szt. |
GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwii | 10 szt. |
Roszponka | 50 g |
Papryczki chilli czerwone | 1-2 szt. |
CHEF® Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem | 100 g |
Awokado | 3 szt. |
Pomidor bez skórki i pestek | 1 duża sztuka |
Sok z limonki | 1 szt. |
Kolendra świeża | ½ pęczka |
Czosnek obrany | 1-2 ząbki |
Sól | |
WINIARY Sos Czosnkowy | 250 g |
Sposób przygotowania
- Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ do miski.
- Miąższ z awokado skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem.
- Tak przygotowane awokado wymieszać dokładnie z pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, bardzo drobno pokrojonym ząbkiem czosnku oraz pokrojoną niezbyt drobno kolendrą.
- Pod koniec mieszania dodać połowę pokrojonej drobno papryczki chilli i doprawić solą.
- GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia i nagrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut.
- Ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi przed włożeniem do pity posmarować guacamole.
- Pity zgrilować i zgiąć na pół.
- Każdy placek pity po zagięciu posmarować cienko od wewnętrznej strony CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem.
- Do pity wkładamy roszponkę na którą kładziemy ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy wraz z guacamole oraz nakładamy WINIARY Sos czosnkowy.
Wskazówka szefa kuchni:
Jeżeli nasze danie ma być bardziej pikantne to do roszponki można dodać pokrojoną w krążki papryczkę chilli.