Burger z soczewicy i marchwi, guacamole oraz sosem czosnkowym

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Placki typu pita                                   

    10 szt.

    GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwii               

    10 szt.

    Roszponka                                      

    50 g

    Papryczki chilli czerwone                              

    1-2 szt.

    CHEF® Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem            

    100 g

    Awokado                                       

    3 szt.

    Pomidor bez skórki i pestek                          

    1 duża sztuka

    Sok z limonki                                   

    1 szt.

    Kolendra świeża                              

    ½ pęczka

    Czosnek obrany                               

    1-2 ząbki

    Sól

     

    WINIARY Sos Czosnkowy

    250 g

    Sposób przygotowania

    1. Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ do miski.
    2. Miąższ z awokado skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem.
    3. Tak przygotowane awokado wymieszać dokładnie z pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, bardzo drobno pokrojonym ząbkiem czosnku oraz pokrojoną niezbyt drobno kolendrą.
    4. Pod koniec mieszania dodać połowę pokrojonej drobno papryczki chilli i doprawić solą.
    5. GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia i nagrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut.
    6. Ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi przed włożeniem do pity posmarować guacamole.
    7. Pity zgrilować i zgiąć na pół.
    8. Każdy placek pity po zagięciu posmarować cienko od wewnętrznej strony CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem. 
    9. Do pity wkładamy roszponkę na którą kładziemy ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy wraz z guacamole oraz nakładamy WINIARY Sos czosnkowy. 

    Wskazówka szefa kuchni:
    Jeżeli nasze danie ma być bardziej pikantne to do roszponki można dodać pokrojoną w krążki papryczkę chilli.