Danie mięsne

Kaczka confit w sosie z zielonym pieprzem

Składniki

Kaczka confit

Udka kacze z kością4 szt.
Małe ząbki czosnku4 szt.
Spore gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego2-3 szt.
Czubata łyżeczka majeranku suszonego150 g
Saletra15 g
Listki laurowe4 szt.
Sól i czarny świeżo zmielony pieprz 
Tłuszcz kaczki lub olej rzepakowy (do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu) 

 

Ziemniaki Darphin

Ziemniaki600 g
Pęczek natki pietruszki 
Ząbki czosnku2 szt.
Mała gałka muszkatołowa1/4
Sól i czarny świeżo zmielony pieprz 
Tłuszcz Thomy Combiflexok. 80 ml

Sos z zielonym pieprzem

Sos pieczeniowy WINIARY20g na 200ml wody
Mała szalotka1 szt.
Tłuszcz Thomy Combiflex10 ml
Białe wino typu Chardonnay100 ml
Pieprz zielony konserwowy30 g
Masło30 g

 

Sposób przygotowania

Udka kacze posól, posyp zmielonym pieprzem oraz saletrą z każdej strony, po czym obsyp pokruszonymi listkami laurowymi, tymiankiem, majerankiem, pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Tak przygotowane udka kacze pozostaw w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia udka kacze przełóż do płaskiego rondelka, zalej olejem tak, aby mięso było „przykryte”. Duś na bardzo „wolnym ogniu” do miękkości.

Ziemniaki Darphin:

Obrane ziemniaki pokrój w bardzo cienkie paseczki i wymieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem i startą gałką muszkatołową, a na koniec posyp solą i pieprzem.

UWAGA! – ziemniaków po pokrojeniu nie wkładaj do wody, aby nie wypłukiwać skrobi ziemniaczanej.

·       Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem THOMY Combiflex nałóż niezbyt grubą warstwę doprawionych ziemniaków i smaż na złoty kolor z dwóch stron.

UWAGA! – w trakcie smażenia, widelcem lub płaską łyżką cedzakową, ugniataj ziemniaki, aby wygnieciona skrobia skleiła placki ziemniaczane. Podsmażone ziemniaki przełóż na „kratkę” lub bezpośrednio z patelnią na której się smażyły do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C na około 3 do 5 minut.

Sos z zielonym pieprzem:

Pieprz zielony odcedź z zalewy i przesyp do wrzątku, a po zagotowaniu odcedź.

UWAGA! – pieprz zielony konserwowy trzeba co najmniej trzy razy sparzyć, aby w sosie nie powodował efektu nadmiernego pieczenia.

Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tłuszczu THOMY Combiflex, a następnie dolej białe wino i gotuj do momentu odparowania połowy objętości. Do odparowanego wina z szalotkami wlej wodę i wsyp Sos Pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową. Gotuj na „wolnym ogniu” około 1 minuty, mieszając co chwilę. Na koniec dodaj zielony pieprz i „wkręć” kawałek miękkiego masła. Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą soli.

Serwis:

Tuż przed wydaniem ściągnij  z udek nadmiar tłuszczu i smaż na bardzo rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z dwóch stron.

UWAGA! – udka mają na sobie wystarczającą ilość tłuszczu, aby na patelnię nie dolewać dodatkowej ilości tłuszczu/oleju.

Gotowane ziemniaki DARPHIN pokrój na cztery części. Centralnie, na dużym płaskim talerzu ułóż dwie ćwiartki ziemniaków DARPHIN, a na ziemniaki usmażone udko kacze. Całość polej sosem z zielonym pieprzem.