Czekoladowa piramida z nadzieniem z Crème Brûlée i karmelem

Składniki

NESTLÉ Docello Crème Brûlée1 kg
Mleko750 ml
Śmietanka 30%750 ml
NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym1 kg
Mleko / śmietanka 30% (do przygotowania NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym)1,2 l
Kakao (do oprószenia) 
Sos karmelowy (do smaku i dekoracji) 

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy 1l NESTLÉ Docello Crème Brûlée zgodnie z przepisem na opakowaniu: 750 ml mleka i 750 ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do momentu, kiedy będzie prawie się gotować. Zdejmujemy z płyty/ognia i wsypujemy odmierzoną ilość NESTLÉ Docello Crème Brûlée oraz dla smaku dodajemy sos karmelowy do deserów. Delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową przez około 3 minuty. Tak przygotowany  NESTLÉ Docello Crème Brûlée wlewamy do formy silikonowej do wysokości około 3 cm i pozostawiamy do stężenia. NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym przygotowujemy według przepisu na opakowaniu: do wysokiego naczynia wlewamy odpowiednią ilość zimnego częściowo odtłuszczonego mleka i zimnej śmietanki (lub tylko zimnego częściowo odtłuszczonego mleka). Dodajemy deser w proszku i dobrze mieszamy. Miksujemy mikserem na niskich obrotach przez około ½ minuty, a następnie przez około 5 minut na najwyższych obrotach. Czas mieszania zależy od mocy miksera. ¾ musu o smaku czekoladowym przekładamy do formy silikonowej w kształcie piramidy. Następnie dodajemy gotową, stężałą warstwę NESTLÉ Docello Crème Brûlée. Pozostałą częścią musu czekoladowego przykrywamy pozostałą część deseru. Tak przygotowane czekoladowe piramidy z nadzieniem z  Crème Brûlée i karmelem wstawiamy do lodówki na kilka godzin (do momentu stężenia). Przed podaniem deser oprószamy kakao i dekorujemy sosem karmelowym.