Dip z anchois lub z tuńczyka

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    WINIARY Sos czosnkowy 200 g

    Śmietanka 30% 80 ml

    Listki świeżej bazylii 50 g

    Filety anchois 500 g (odcedzone z oleju)

    Tuńczyk w oleju 500 g (odcedzony z oleju)

    Ser parmezan 100 g

    Pieprz czarny świeżo mielony

    Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 70 ml

    Sól

    Sposób przygotowania

    1. Filety anchois kroimy drobno lub odcedzonego z nadmiaru oleju tuńczyka kruszymy na drobne kawałki.   
    2. Parmezan ścieramy na tarce o „drobnym oczku”.
    3. Listki bazylii kroimy w bardzo cienkie paseczki.
    4. Pokrojone filety anchois lub pokruszonego tuńczyka mieszamy z Sosem czosnkowym WINIARY, po czym wlewamy oliwę z oliwek i po dokładnym wymieszaniu wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy.
    5. W trakcie mieszania wsypujemy starty parmezan, pokrojone drobno listki świeżej bazylii, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 
    6. Tak przygotowany dip podajemy do wszelkiego rodzaju dań z gotowanego i pieczonego drobiu oraz wędlin drobiowych. Dip ten znakomicie pasuje do świeżych warzyw i sałat.