Dip z buraka – ”chłodnik”

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    Ogórek świeży 350 g

    Burak 250 g (można zastąpić konserwowym)

    Koperek 50 g

    Jajko 1 szt. (ok. 50 g)

    Sól

    Zsiadłe mleko lub kefir 300 ml

    Rzodkiewka 100 g

    Szczypta cukru

    WINIARY Majonez Dekoracyjny 100g

    Pieprz czarny mielony

    Sposób przygotowania

    1. Buraki umyte i nieobrane pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC do miękkości (przez około 1 godzinę).
    2. Upieczone buraki po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o „grubych oczkach”.
    3. Umyte ogórki obieramy i po przekrojeniu wzdłuż wyjmujemy łyżeczką wszystkie pestki, a następnie sam miąższ kroimy w drobną kostkę.
    4. Szczypiorek i koperek kroimy drobno.
    5. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
    6. Rzodkiewki po umyciu i odcięciu od liści oraz „ogonka” kroimy w drobną kostkę lub ścieramy podobnie jak buraki.
    7. Obrane jabłko kroimy na cztery cząstki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę.
    8. Zsiadłe mleko lub kefir mieszamy na jednolitą konsystencję z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
    9. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy: pokrojone ogórki, starte buraki i rzodkiewki, pokrojony szczypiorek i koperek oraz pokrojone drobno jajko i jabłko.
    10. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

    Dip w formie gęstego chłodnika podajemy do drobiu, cielęciny i różnego rodzaju wędlin.