Dorada pieczona z ciepłym sosem vinaigrette

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Dorada cała patroszona 10 sztuk

    Tłuszcz THOMY Combiflex 150 ml

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

    Gałązki świeżego tymianku

    Natka pietruszki

    Gałązki świeżej bazylii

    Oliwa z oliwek extra vergine                                 200 ml

    Natka pietruszki ½ pęczka

    Gorczyca 20 g

    CHEF Pasta cytrynowa 60 g

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania ciepłego sosu vinaigrette:

    • Każdą doradę nacinamy w poprzek po wierzchu z dwóch stron tak, aby odległości od poszczególnych nacięć nie były większe jak 1 centymetr.
    • Tak przygotowaną rybę solimy i posypujemy pieprzem po wierzchu i w środku.
    • Gałązki świeżych ziół wkładamy do środka każdej ryby i skrapiamy oliwą z oliwek.
    • Rybę pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2-3 godziny.
    • Zamarynowane ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut.

    Sposób przygotowania ciepłego sosu vinaigrette:

    Do oliwy z oliwek dodajemy pokrojone drobno listki świeżych ziół i gorczycę oraz CHEF Pasta cytrynowa i po dokładnym wymieszaniu doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Sos vinaigrette stawiamy na rozgrzaną płytę i podgrzewamy tak, aby się nie zagotował.

    Produkty wykorzystane w przepisie