Dorada pieczona z ciepłym sosem vinaigrette

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Dorada cała patroszona 10 sztuk

     

    Tłuszcz THOMY Combiflex 150 ml

     

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

     

    Gałązki świeżego tymianku

     

    Natka pietruszki

     

    Gałązki świeżej bazylii

     

    Oliwa z oliwek extra vergine        

    200 ml

    Natka pietruszki

     ½ pęczka

    Gorczyca

    20 g

    CHEF Pasta cytrynowa

    60 g

    Sól i pieprz biały świeżo zmielony

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania ciepłego sosu vinaigrette:

    1. Każdą doradę nacinamy w poprzek po wierzchu z dwóch stron tak, aby odległości od poszczególnych nacięć nie były większe jak 1 centymetr.
    2. Tak przygotowaną rybę solimy i posypujemy pieprzem po wierzchu i w środku.
    3. Gałązki świeżych ziół wkładamy do środka każdej ryby i skrapiamy oliwą z oliwek.
    4. Rybę pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2-3 godziny.
    5. Zamarynowane ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut.

    Sposób przygotowania ciepłego sosu vinaigrette:

    Do oliwy z oliwek dodajemy pokrojone drobno listki świeżych ziół i gorczycę oraz CHEF Pasta cytrynowa i po dokładnym wymieszaniu doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Sos vinaigrette stawiamy na rozgrzaną płytę i podgrzewamy tak, aby się nie zagotował.