Filet z kaczki z sosem z buraczków

    Składniki

     

    Filety z kaczki10 sztuk
    Tłuszcz Combiflex Thomy70 ml
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
    Buraki500 g
    Cebula50 g
    Tłuszcz Combiflex Thomy20 ml
    Ocet winny z czerwonego wina15 ml
    Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi30 g
    Wino czerwone wytrawne60 ml
    Woda1000 ml
    Masło40 g
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
    Ziemniaki30 sztuk wyciętych w kształcie kokotek
    Listki świeżych ziół 

     

    Sposób przygotowania

    • Nieobrane buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie
    • Pod koniec gotowania do wody dolewamy trochę octu winnego
    • Miękki buraki obieramy i wydrążamy z nich kuleczki a pozostałe z wydrążania buraczki miksujemy
    • Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym wlewamy czerwone wino i po odparowaniu połowy objętości dodajemy zmiksowane buraczki i wsypujemy Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi oraz wlewamy wodę
    • Sos gotujemy na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 2 minuty, cedzimy przez stalowe gęste sitko i doprawiamy do smaku a tuż przed podaniem sos podnosimy na maśle
    • Filety z kaczki solimy i posypujemy pieprzem a następnie smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na lekko złoty kolor
    • Na płaskim dużym talerzu centralnie wylewamy sos na który układamy usmażone filety z kaczki pokrojone na trzy kawałki a obok kaczki układamy „kuleczki” z buraczków i ugotowane kokotki z ziemniaków, dekorujemy listkami świeżych ziół