Filety śledziowe z sosem czosnkowym z cebulą i jabłkiem

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • Filety śledziowe w oleju 4 sztuki (ok. 270-300 g)
    • Cebula obrana i pokrojona w piórka 240 g (4 spore sztuki)
    • Ogórek kiszony 160 g
    • Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę ½ małej sztuki
    • Jabłko pokrojone w cienkie słupki 1 średnia sztuka
    • Koperek ½ pęczka
    • Natka ¼ pęczka
    • Sos czosnkowy WINIARY 120 g

    Sposób przygotowania

    • Pokrojoną w piórka cebulę przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
    • Po przestudzeniu wymieszać z Sosem czosnkowym WINIARY.
    • Pod koniec mieszania dodać większość jabłka pokrojonego w cienkie słupki i przynajmniej połowę pokrojonego koperku i natki.
    • Ogórki kiszone pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu.
    • Obok ogórków położyć cebulę z sosem czosnkowym na którą ustawić filet ze śledzia i posypać pozostałym jabłkiem, cebulą czerwoną pokrojoną w drobną kostkę oraz kiełkami a następnie udekorować koperkiem i natką.