Flaki wołowe

    Składniki

    Flaki wołowe oczyszczone i sparzone

    1000 g

    Seler korzeń

    200 g

    Pietruszka korzeń

    200 g

    Cebula

    200 g

    WINIARY Bulion wołowy

    90g/ 2500 ml wody

    THOMY Combiflex tłuszcz

    70 ml

    Majeranek suszony otarty

    20 g

    Sól

     

    Czarny świeżo zmielony pieprz

     

    Papryka czerwona słodka mielona

     

    Gałka muszkatołowa świeżo starta

     

    Imbir mielony

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    • Umyte i oczyszczone bardzo dokładnie flaki wołowe kroimy w paski nie dłuższe jak 5-7 centymetrów i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    • W połowie gotowania flaki przecedzamy, a wodę z gotowania wylewamy.
    • Podgotowane flaki zalewamy bulionem wołowym przygotowanym na bazie Winiary Bulion wołowy i gotujemy miękkości „na wolnym ogniu”.
    • Obrany seler i pietruszkę kroimy w cienkie paski o długości nie większej jak pokrojone flaki.
    • Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex.
    • Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojony seler i pietruszkę.
    • Całość smażymy, aż do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru.
    • Na koniec smażenia dosypujemy paprykę czerwoną, startą gałkę muszkatołową, imbir i majeranek suszony.
    • Przesmażone warzywa z przyprawami dodajemy do gotujących się flaków pod koniec gotowania doprawiamy solą, jeżeli jest to konieczność.
    • Gotowe i gorące flaki podajemy najczęściej z pieczywem pszennym.
       

    Wskazówka Szefa Kuchni:

    • Pod koniec gotowania flaków można dodać drobno pokrojony i przesmażony czosnek oraz ostrą paprykę mieloną.
    • Można dodać niewielką ilość papryki ostrej suszonej lub pieprzu cayenne.