Grillowane filety wegetariańskie z sałatką z mixu kasz i buraka

Składniki na 1 porcję

    Składniki

    GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie

     60g

    Kasza typu Bulgur lub Pęczak (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym)

    50g

    Komosa ryżowa (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym)

    50g

    Czerwona fasola (ugotowana)

    50g

    Burak pieczony

    50g

    Pestki dyni

    15g

    Orzeszki piniowe

    15g

    Liście szpinaku

    15g

    Pomidor

    50g

    Oliwa z oliwek

    50ml

    Ocet balsamiczny

    20ml

    Miód

    ½ łyżeczki

    Natka pietruszki

     

    Sól

     

    Pieprz

     

    Burak Gioccia marynowany (różowo-biały)

    30g

     

    Składniki marynaty do buraka:

    Woda

     900ml

    Ocet winny

    100ml

    Skórka oraz sok z ½ pomarańczy

     

    Tymianek świeży 

    10-15 gałązek

    Czosnek

    5g

    Sól

    10g

    Cukier

    10g

     

     

    Sposób przygotowania

    1. GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Tuż przed dodaniem do sałatki można podgrzać je na bardzo mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym przez około 30sekund często mieszając.
    2. W misce łączymy ze sobąugotowanąwcześniej kaszęBulgur lub Pęczak, Komosę Ryżową, pieczonego buraka pokrojonego w kostkę 1 cm na 1 cm, liście szpinaku, fasolę czerwoną oraz prażone pestki dyni i orzeszki piniowe.
    3. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos z oliwy, octu balsamicznego, miodu, posiekanej drobno pietruszki. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko mieszamy, aby zemulgowało.
    4. Połową sosu polewamy kaszę z dodatkami, całość delikatnie mieszamy.
    5. Wymieszaną sałatkę układamy do naczynia, w którym będziemy serwować nasze danie. Dokładamy cząstki pomidora, plasterki marynowanego buraka oraz podgrzane wcześniej GARDEN GOURMET grillowane filety wegetariańskie. Dekorujemy listkami świeżej pietruszki, bazylii, polewamy pozostałą częścią sosu.

    Marynowanie buraka:

    W garnku gotujemy wodę z sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, tymiankiem, czosnkiem, solą, cukrem oraz octem winnym. Do gorącej marynaty wrzucamy buraka pokrojonego w cienkie plastry.

    Całość odstawiamy do przestygnięcia. Marynatę trzymamy w chłodnym miejscu przez minimum 12h.