Hamburger drobiowy

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Bułki do hamburgerów

    10 szt.

    CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem

    150 g

     

     

    Udka z kurczaka b/k

    1100 g

    Woda lub bulion z kurczaka

    80 ml

    Tłuszcz THOMY Combiflex

    50 ml

    Sól i świeżo zmielony biały pieprz

     

     

     

    Pomidor

    10 plastrów

    Cebula

    10 plasterków

    Ogórek konserwowy                                        

    30 plasterków

    Sałata masłowa 

    10 listków

    Cienkie plastry wędzonego boczku

    20 plasterków

     

     

    WINIARY Sos burgerowy                     

    300 g

    Sposób przygotowania

    1. Udka kurczaka zmielić, posolić oraz posypać świeżo zmielonym białym pieprzem i wymieszać bardzo dokładnie z wodą lub bulionem drobiowym, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Wskazówka: Lepiej mieszać jest w maszynie, gdyż łatwiej rozbić włókna kolagenowe które w tej rozbitej formie bardzo dobrze łączą się z wodą lub bulionem.
    3. Formować okrągłe i cienkie hamburgery o średnicy większej niż średnica bułki.
    4. Smażyć z dwóch stron na grillu lub patelni posmarowane tłuszczem THOMY Combiflex.
    5. Wskazówka: Należy sprawdzić przed wydaniem czy hamburgery nie są surowe w środku.
    6. Bułkę do hamburgera po przekrojeniu podsmażyć na grillu lub pod salamandrą, ewentualnie na patelni, tylko od wewnętrznej strony.
    7. Podsmażoną spodnią stronę każdej bułki smarujemy CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
    8. Na spodnią zapieczoną i posmarowaną bułkę położyć liść sałaty na który położyć usmażonego hamburgera, a na hamburgera ułożyć dwa plastry zapieczonego lub podsmażonego boczku.
    9. Na boczek położyć plaster pomidora na który nałożyć rozdzielony na krążki plaster cebuli oraz plasterki ogórka konserwowego.
    10. Wewnętrzną zapieczoną wierzchnią stronę bułki smarujemy WINIARY Sosem burgerowym przykrywając nią drugą, spodnią część burgera z dodatkami i delikatnie przyciskamy lub podając hamburgera na talerzu spinamy go drewnianym flokiem.