Hot-dog z grillowaną wegańską kiełbaską, sałatką coleslaw i salsą ogórkową

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    GARDEN GOURMET® WEGAŃSKIE KIEŁBASKI                

    10 szt.

    Bułki pszenne do hot-dog’ów                            

    10 szt. 

    WINIARY ketchup                                

    250 g

    Kapusta biała                                 

    300 g

    Marchew                                     

    70 g

    Cebula                                   

    60 g

    Czosnek                                     

    1-2 ząbki

    Natka pietruszki                               

    15 g

    WINIARY majonez dekoracyjny                      

    30 g

    Sól i świeżo zmielony biały pieprz

     

    Ogórek świeży                                    

    200 g

    Papryka czerwona świeża                             

    80 g

    Pestki słonecznika                               

    15 g

    Koperek świeży                               

    ½ pęczka

    Olej słonecznikowy ewentualnie oliwa z oliwek extra virgin            

    50 ml

    Sól i świeżo zmielony biały pieprz

     

    Sposób przygotowania

    1. Kapustę białą poszatkować i delikatnie posolić, a następnie pozostawić na około  godzinę, aby zmiękła. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o „grubym oczku”. Cebulę oraz marchew wymieszać z kapustą i pokrojoną niezbyt drobno natką pietruszki. Pod koniec mieszania dodać WINIARY majonez i jeżeli jest taka potrzeba doprawić solą i białym pieprzem. 
    2. Umyty i nie obrany ogórek pokroić w drobną kostkę i lekko posolić oraz posypać białym pieprzem. Paprykę czerwoną wyfiletować i pokroić w drobną kostkę, identyczną, jak ogórek. Ogórki odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z papryką, pestkami słonecznika i pokrojonym koperkiem oraz olejem słonecznikowym. Jeżeli jest taka konieczność doprawić solą i pieprzem.
    3.  Przekrojone bułki do hot-dogów podgrzać w piekarniku. Na spodnią połówkę bułki od spodniej strony wyszprycować WINIARY ketchup i nałożyć warstwę coleslaw.
    4. Na coleslaw położyć zgrillowaną lub podsmażoną GARDEN GOURMET® wegańską kiełbaskę, a następnie na całe danie posypać salsę z ogórków. Całość przykryć drugą wierzchnią część bułki. 

    Wskazówka szefa kuchni:
    Czerwoną paprykę można zastąpić czerwoną papryczką chilli