Kaczka w glazurze miodowej

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    300 g filetu z kaczki

    1 szt. sałaty rzymskiej

    150 g surowej zielonej soczewicy

    100 g szalotki pokrojonej w drobną kostkę

    2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę

    10 g Bulionu Consommé WINIARY

    ½ pęczka natki pietruszki

    2 łyżeczki sezamu

    150 g dyni piżmowej

    200 ml octu winnego

    100 g cukru

    200 ml Sosu Sojowego MAGGI

    2 łyżki miodu

    1 szt. cytryny (sok + starta skórka)

    kilka szt. anyżu gwiaździstego

    50 ml tłuszczu THOMY Combiflex

    1 szt. pokrojonej w cieniutkie

    krążki papryczki chilli, bez pestek

    500 ml wody

     

    Sposób przygotowania

    1. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy Sos Sojowy MAGGI, dodajemy miód, połowę soku z cytryny, startą skórkę i rozgniecioną sztukę anyżu.
    2. Kaczkę oczyszczamy i marynujemy w przygotowanej zalewie przez 30 min. Następnie odsączamy i smażymy z obu stron zaczynając od strony skóry. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 12 min. Po upieczeniu, kaczkę odstawiamy na kilka minut.
    3. Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy na patelni. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy al dente. Na końcu dodajemy resztę soku z cytryny i posiekaną pietruszkę.
    4. Ocet winny zagotowujemy z dodatkiem cukru. Dynię obieramy i kroimy w 1 cm kostkę, następnie blanszujemy w powstałej wcześniej zalewie octowej.
    5. Sałatę rzymską okraszamy tłuszczem THOMY Combiflex i obsmażamy z obu stron.
    6. Na talerzu układamy soczewicę,sałatę, kawałki dyni oraz kaczkę.Całość dekorujemy natką pietruszki i papryczką chilli.