Kanapka klubowa z wołowiną pieczoną, wędzonym boczkiem, serem ementaler i konfiturą z czerwonej cebuli

Receptura na 10 porcji

    SKŁADNIKI

    Pieczywo tostowe pszenne                      

    30 kromek

    WINIARY musztarda                          

    200 g

    Boczek wędzony b/ż                          

    20 plasterków

    Ser ementaler                             

    20 plasterków

    Cebula czerwona                             

    300 g

    Tłuszcz THOMY Combiflex                         

    30 ml

    Wino czerwone typu cabernet                   

    100 ml

    Miód                                     

    20 g

    Antrykot wołowy b/k                          

    1000 g

    Sól                        

     

    CHEF® przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem      

    80 g

    Tłuszcz THOMY Combiflex

    60 ml

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Antrykot nasmarować CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem, delikatnie posolić i skropić Tłuszczem THOMY Combiflex.
    2. Wstawić do lodówki na około 10-12 godzin, a następnie piec w nagrzanym piekarniku ustawionym na funkcję pieczenia w temperaturze 170°C i wbitą w mięso sondą z nastawioną temperaturą 65°C.Po upieczeniu i ostudzeniu antrykot pokroić w cienkie plastry. 
    3. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i przesmażyć bez uzyskania złocistego koloru, a następnie zalać czerwonym winem wytrawnym typu cabernet. Czerwoną cebulę dusić na bardzo wolnym ogniu do momentu kiedy cebula będzie miękka. Pod koniec duszenia dodać miód lub cukier i minimalnie posolić.
    4. Kromki pieczywa tostowego zapiec w tosterze lub pod „salamandrą” na lekko złoty kolor z dwóch stron. Dwie kromki posmarować po jednej stronie WINIARY musztardą, a na musztardę położyć plastry bardzo cienko pokrojonego antrykotu. 
    5. Na antrykot ułożyć zapieczone plastry boczku, po jednym plasterku na każdą z dwóch kromek. Następnie rozłożyć uduszoną cebulę i pokrojone marynowane grzybki.Każdą kromkę z mięsem i dodatkami ustawić jedną na drugą, a całość przykryć trzecią zapieczoną kromką.
    6. Kanapkę klubową spiąć flokiem i przekroić po skosie na pół lub według uznania na cztery.