Kanapka żytnia z pastrami i kapustą kiszoną

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Pełne kromki chleba żytnie                               

    10 szt.

    Pastrami bardzo cienkie plastry                        

    20-30 szt.

    Kapusta kiszona                                              

    300 g

    Cebula                                                            

    1 spora szt.

    Tłuszcz THOMY Combiflex                              

    20 ml

    Chrzan tarty w occie                                        

    70g

    Ser ementaler lub Gruyère                              

    10 plastrów lub 300 g startego

    Sos Worcestershire                           

    50 ml

    Papryka słodka mielona

     

    Papryka ostra mielona lub kilka kropli Tabasco

     

    WINIARY Sos tatarski                                   

    300 g

    Sposób przygotowania

    1. Kromki chleba zgrillować z dwóch stron, a następnie przekroić każdą na pół.
    2. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na lekko złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex.
    3. Kapustę pokroić w mniejsze kawałki tak, aby podczas konsumpcji nie była zbyt długa, a następnie odcisnąć i sparzyć wrzątkiem raz lub dwa razy jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna i kolejny raz po przestygnięciu odcisnąć.
    4. Tak przygotowaną kapustę wymieszać z przesmażoną cebulą oraz sosem Worcestershire, papryką słodką i ostrą.
    5. Na jedną połówkę zgrillowanej kromki chleba żytniego nałożyć doprawioną kapustę na którą ułożyć plastry pastrami, jeden na drugi smarując każdy plaster niewielką ilością startego chrzanu.
    6. Wierzchni plaster posmarować WINIARY Sosem tatarskim, a na sos położyć niezbyt cienki plaster sera lub suto posypać startym serem i wstawić pod salamandrę, aż do momentu kiedy ser zacznie się rozpuszczać.
    7. Całość przykryć drugą połówką zgrillowanej kromki chleba żytniego.