Kasza jęczmienna z sosem BBQ

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    • Kasza jęczmienna perłowa 300 g
    • WINIARY Consommé bulion w paście 20g/ 600 ml wody
    • Szalotka 2 szt.
    • Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
    • Boczek wędzony b/żeberek 100 g
    • Śliwki suszone bez pestek 70 g
    • Majeranek suszony otarty
    • WINIARY Sos BBQ 100 ml

    Sposób przygotowania

    1.    Do zeszklonych na tłuszczu THOMY Combiflex, drobno pokrojonych szalotek dodajemy wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę.

    2.    Pod koniec smażenia dodajemy suszony majeranek i wsypujemy kaszę jęczmienną. 

    3.    Nie zdejmując kaszy z „ognia” energicznie mieszamy, po czym wlewamy bulion w paście.

    4.    Gotujemy na niezbyt intensywnym „ogniu” do momentu wchłonięcia co najmniej połowy bulionu przez kaszę, a następnie przykrywamy folią aluminiową i maksymalnie skręcamy „ogień” pamiętając, aby co pewien czas zamieszać widelcem (dwa-trzy razy).

    5.    Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

    6.    Gdy kasza jest już gotowa, mieszamy ją z WINIARY Sosem BBQ.

    7.    Tak przygotowaną kaszę podajemy z mięsami z grilla lub smażonymi lub pieczonymi.