Kasza jęczmienna z sosem BBQ

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    Kasza jęczmienna perłowa 300 g

    WINIARY Consommé bulion w paście 20g/ 600 ml wody

    Szalotka 2 szt.

    Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml

    Boczek wędzony b/żeberek 100 g

    Śliwki suszone bez pestek 70 g

    Majeranek suszony otarty

    WINIARY Sos BBQ 100 ml

    ​​​​​​​

    Sposób przygotowania

    1. Do zeszklonych na tłuszczu THOMY Combiflex, drobno pokrojonych szalotek dodajemy wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę.
    2. Pod koniec smażenia dodajemy suszony majeranek i wsypujemy kaszę jęczmienną. 
    3. Nie zdejmując kaszy z „ognia” energicznie mieszamy, po czym wlewamy bulion w paście.
    4. Gotujemy na niezbyt intensywnym „ogniu” do momentu wchłonięcia co najmniej połowy bulionu przez kaszę, a następnie przykrywamy folią aluminiową i maksymalnie skręcamy „ogień” pamiętając, aby co pewien czas zamieszać widelcem (dwa-trzy razy).
    5. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
    6. Gdy kasza jest już gotowa, mieszamy ją z WINIARY Sosem BBQ.
    7. Tak przygotowaną kaszę podajemy z mięsami z grilla lub smażonymi lub pieczonymi.