Kurczak po polsku

Receptura na 4 porcje Przepis dostępny w październikowym wydaniu Akademii Kulinarnej (10.2018).

    Składniki

    Kurczak tuszka cała 1 sztuka (max. 1800-2000 g)

    Miąższ pszennej bułki 250 g

    Mleko do namoczenia bułki

    Wątróbka drobiowa 250 g

    Jajko kurze 1 sztuka

    Masło 60 g

    Natka pietruszki 1 pęczek

    Sól i czarny mielony pieprz

    Tłuszcz THOMY Combiflex 30 ml

    Sposób przygotowania

    1. Tuszkę kurczaka myjemy i po osuszeniu solimy po wierzchu a następnie pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
    2. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nacieramy Tłuszczem THOMY Combiflex.
    3. Miąższ bułki pszennej kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem i po namoczeniu odciskamy z nadmiaru mleka.
    4. Odciśniętą bułkę łączymy z miękkim masłem po czym dodajemy wątróbkę drobiową pokrojoną w kostkę.
    5. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, a na koniec ubitą „na sztywno” pianę z biała jaja kurzego.
    6. Gdy farsz jest gotowy doprawiamy go solą i czarnym pieprzem.
    7. Uwaga! – farsz nie może być luźny dlatego bułka musi być dobrze odciśnięta z nadmiaru mleka (farsz nie może wypływać z kurczaka).
    8. Sprawionego kurczaka wypełniamy farszem, a miejsce nakładania farszu zszywamy szpagatem przy pomocy wykałaczek.
    9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180ºC przez około 1,5 do 2 godzin (czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka).
    10. Upieczonego kurczaka dzielimy na cztery części.
    11. Jeżeli farsz przy podziale na cztery porcje zacznie wypadać wtedy każdą ćwiartkę  układamy bezpośrednio na farszu.
    12. Uwaga! – najlepiej kurczak po polsku prezentuje się, gdy dzielimy go na pół, ale kurczaki powinny być nie większe jak 1-1,2 kg. 
    13. Kurczak najczęściej podajemy z pieczonymi ziemniakami i marchewką.