Kurczak po polsku

Receptura na 4 porcje Przepis dostępny w październikowym wydaniu Akademii Kulinarnej (10.2018).

    Składniki

    Kurczak tuszka cała                                               1 sztuka (max. 1800-2000 g)

    Miąższ pszennej bułki                                            250 g

    Mleko do namoczenia bułki

    Wątróbka drobiowa                                                250 g

    Jajko kurze                                                             1 sztuka

    Masło                                                                      60 g

    Natka pietruszki                                                      1 pęczek

    Sól i czarny mielony pieprz

    Tłuszcz THOMY Combiflex                                    30 ml

    Sposób przygotowania

    • Tuszkę kurczaka myjemy i po osuszeniu solimy po wierzchu a następnie pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
    • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nacieramy Tłuszczem THOMY Combiflex.
    • Miąższ bułki pszennej kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem i po namoczeniu odciskamy z nadmiaru mleka.
    • Odciśniętą bułkę łączymy z miękkim masłem po czym dodajemy wątróbkę drobiową pokrojoną w kostkę.
    • Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, a na koniec ubitą „na sztywno” pianę z biała jaja kurzego.
    • Gdy farsz jest gotowy doprawiamy go solą i czarnym pieprzem.
    • Uwaga! – farsz nie może być luźny dlatego bułka musi być dobrze odciśnięta z nadmiaru mleka (farsz nie może wypływać z kurczaka).
    • Sprawionego kurczaka wypełniamy farszem, a miejsce nakładania farszu zszywamy szpagatem przy pomocy wykałaczek.
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180ºC przez około 1,5 do 2 godzin (czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka).
    • Upieczonego kurczaka dzielimy na cztery części.
    • Jeżeli farsz przy podziale na cztery porcje zacznie wypadać wtedy każdą ćwiartkę  układamy bezpośrednio na farszu.
    • Uwaga! – najlepiej kurczak po polsku prezentuje się, gdy dzielimy go na pół, ale kurczaki powinny być nie większe jak 1-1,2 kg. 
    • Kurczak najczęściej podajemy z pieczonymi ziemniakami i marchewką.