Łosoś z ryżem i Pak Choi

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    • 300 g filetu z łososia
    • 1 szt. kapusty Pak Choi
    • 1 szt. papryki czerwonej
    • 1 szt. papryki żółtej
    • 150 g surowego brązowego ryżu
    • 100 g drobno posiekanej szalotki
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • 10 g Bulionu Consommé WINIARY
    • 500 ml wody
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 100 ml Sosu Sojowyego MAGGI
    • 2 łyżki miodu
    • 2 szt. limonki (sok + starta skórka z 1 szt.)
    • ½ szt. drobno posiekanej papryczki chilli

    Sposób przygotowania

    1. Do miseczki wlewamy Sos Sojowy MAGGI, olej sezamowy, miód, sok i otartą skórkę z 1 limonki i papryczkę chilli. Łososia marynujemy w powstałej zalewie przez 20 min. Następnie wyciągamy i osuszamy filet. Obsmażamy go na patelni z każdej strony, w międzyczasie podlewając marynatą.

    2. Paprykę czerwoną i żółtą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy do uzyskania brązowo-czarnej skórki. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Kroimy w 0,5 cm kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.

    3. Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy, dodajemy ryż oraz bulion. Gotujemy do miękkości, po czym całość mieszamy z przygotowaną papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

    4. Usmażonego łososia podajemy z ryżem oraz kapustą Pak Choi (zblanszowaną lub podaną na surowo wg uznania) skropioną Sosem Sojowym MAGGI.