Łosoś z ryżem i Pak Choi

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    300 g filetu z łososia

    1 szt. kapusty Pak Choi

    1 szt. papryki czerwonej

    1 szt. papryki żółtej

    150 g surowego brązowego ryżu

    100 g drobno posiekanej szalotki

    ½ pęczka natki pietruszki

    10 g Bulionu Consommé WINIARY

    500 ml wody

    2 drobno posiekane ząbki czosnku

    2 łyżeczki oleju sezamowego

    100 ml Sosu Sojowyego MAGGI

    2 łyżki miodu

    2 szt. limonki (sok + starta skórka z 1 szt.)

    ½ szt. drobno posiekanej papryczki chilli

    Sposób przygotowania

    1. Do miseczki wlewamy Sos Sojowy MAGGI, olej sezamowy, miód, sok i otartą skórkę z 1 limonki i papryczkę chilli. Łososia marynujemy w powstałej zalewie przez 20 min. Następnie wyciągamy i osuszamy filet. Obsmażamy go na patelni z każdej strony, w międzyczasie podlewając marynatą.
    2. Paprykę czerwoną i żółtą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy do uzyskania brązowo-czarnej skórki. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Kroimy w 0,5 cm kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.
    3. Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy, dodajemy ryż oraz bulion. Gotujemy do miękkości, po czym całość mieszamy z przygotowaną papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
    4. Usmażonego łososia podajemy z ryżem oraz kapustą Pak Choi (zblanszowaną lub podaną na surowo wg uznania) skropioną Sosem Sojowym MAGGI.