Makaron ryżowy z krewetkami

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • 16 krewetek (surowych-obranych)
    • 200 g makaronu ryżowego
    • 1/2 pęczka posiekanej cebuli dymki
    • 1 łyżka świeżego startego imbiru
    • 150 g pokrojonej w cienkie paski cukinii
    • 150 g pokrojonej w cienkie paski marchewki
    • 3 pokrojone w drobne paski ząbki czosnku
    • 100 g pokrojonych w drobną kostkę szalotek
    • 100 ml Tłuszczu THOMY Combiflex
    • 1 limonka (sok)
    • 1 jajko
    • 100 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • 100 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 2 łyżki oleju sezamowego

    Sposób przygotowania

    1. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

    2. Krewetki oczyszczamy.

    3. Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym smażymy krewetki. Następnie wyjmujemy je, aby kontynuować smażenie kolejnych składnikow na tej samej patelni, w kolejności: imbir, czosnek, szalotki, marchew, cukinia. Kończymy smażenie dodając krewetki. Całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.

    4. Makaron ryżowy przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem sezamowym, dodając roztrzepane jajko. Proces wykonujemy energicznie, aby jajko ścięło się na strukturze makaronu.

    5. Na talerzu układamy makaron, a na jego wierzchu warzywa z krewetkami oraz pokrojoną dymkę.