Makrela marynowana z pieprzem, smażone ziemniaki, rzodkiewka oraz emulsja chrzanowa ze szypiorkiem

Składniki na 10 porcji

    Składniki

    Filety z makreli ze skórą

    10szt.

    Ocet winny biały

    10ml

    Wino białe wytrawne

    100ml

    Woda

    300ml

    Olej słonecznikowy

    100ml

    Miód

    60g

    CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem

    20g

    Listki laurowe

    2-3 szt.

    Ziele angielskie w ziarenkach

    4-5 szt.

    Sól

     

    Ziemniaki gotowane i podsmażone na złoty kolor

     

    Rzodkiewka pokrojona w plasterki

     

    Śmietanka 30%

    200ml

    Chrzan

    30g

    Sok z jednej cytryny

     

    Szczypiorek

    20g

    Sól i szczypta cukru

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotowujemy marynatę z octu winnego, białego wina, wody, oleju, miodu, CHEF SIGNATURE Przyprawy w paście z fermen towanym czarnym pieprzem, listka laurowego, ziela angielskiego i soli.
    2. Po dokładnym wymieszaniu całość zagotowujemy i po 2-3 minutach gotowania studzimy, a następnie zalewamy świeże filety z makreli.
    3. Pozostawiamy w zalewie w lodówce na co najmniej 24 godziny.
    4. Starty chrzan przelewamy wrzącą wodą, po czym skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz cukrem.
    5. Tak przygotowany chrzan mieszamy z ubitą śmietanką i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
    6. Makrelę po wyjęciu z marynaty podajemy z podsmażonymi gorącymi ziemniakami oraz śmietanowo-chrzanową emulsją i wcześniej pokrojonym szczypiorkiem.