Małże św. Jakuba saute z mini ratatoull

    Składniki

     

    Małże św. Jakuba (bez korala)20 sztuk
    Tłuszcz Combiflex Thomy50 ml
    Cukinia100 g
    Papryka czerwona świeża100 g
    Papryka żółta świeża80 g
    Bakłażan100 g
    Pulpa pomidorowa z ziołami Maggi70 g
    Oliwa z oliwek Pomace60 ml
    Cebula cukrowa50 g
    Listki świeżych ziół (tymianek, oregano, bazylia, natka) 
    Sól i czarny świeżo zmielony pieprz 

    Sposób przygotowania

    • Wszystkie warzywa (papryka, cukinia, bakłażan, cebula) kroimy w drobną kostkę
    • Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypujemy kolejno: cebulę, paprykę, cukinię, bakłażan
    • Smażymy nie dłużej jak 1 minutę po czym dodajemy Pulpę pomidorową z ziołami Maggi a tuż przed wyłożeniem na talerz doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy listki świeżych ziół
    • Małże św. Jakuba nie solimy i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na bardzo silnie rozgrzanej patelni z Tłuszczem Combiflex Thomy
    • Centralnie na płaskim talerzu stawiamy dwie sztuki usmażonych małży św. Jakuba a wokół układamy mini ratatoull