Danie z owocami morza

Małże św. Jakuba w pomidorowo-bazyliowym sosie i z warzywnym omletem

    Składniki

     

    Małże św. Jakuba30 szt.
    Oliwa z oliwek pomace80 ml
    Masło80 g
    Pulpa pomidorowa MAGGI400 g
    Szalotki4-5 szt.
    Ząbki czosnku2-3 szt.
    Wywar rybny na białym winie70 ml
    Duży pęczek bazylii świeżej1 szt.
    Jaja4 szt.
    Papryki czerwone świeże2 szt.
    Duży bakłażan1 szt.
    Duża cukinia1 szt.
    Szparagi zielone, sparzone30 szt.
    Sól, pieprz 
    Kiełki i świeże zioła (do dekoracji) 

     

    Sposób przygotowania

    Sos:

    Drobno pokrojone szalotki zeszklij na oliwie z oliwek i odrobinie masła, po czym dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku. Do szalotek oraz czosnku dodaj Pulpę pomidorową MAGGI oraz wywar rybny na białym winie i duś na „wolnym ogniu” około 2 minut. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną drobno bazylię oraz dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos „podnieść na maśle” (do gorącego sosu dodaj kawałek miękkiego masła i mieszaj łyżką do całkowitego rozpuszczenia).

    Omlet z warzywami:

    Na rozgrzanym oleju z masłem zeszklij pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną, bakłażana i cukinię i dopraw solą oraz pieprzem. Na tak przygotowane warzywa wlej roztrzepane widelcem jaja i smaż nie przewracając omleta. Gdy omlet z jednej strony jest już usmażony, wstaw go razem z patelnią do rozgrzanej „salamandry” lub do piekarnika, aby wierzchnia warstwa została ścięta. Usmażony omlet zwiń w rulon i pokrój w grube plastry.

    Małże Świętego Jakuba:

    Umyte i osuszone małże Świętego Jakuba posól i posyp pieprzem. Smaż na bardzo gęstej oliwie z oliwek. Smaż na bardzo gorącej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia, gdy małże świętego Jakuba zrumienią się, dodaj odrobinę masła.

    Sposób podania:

    Na płaskim talerzu centralnie wylej sos pomidorowy, ustaw na nim gruby plaster rulonu z omleta, a obok połóż usmażone małże świętego Jakuba. Całość udekoruj sparzonymi w lekko osolonej wodzie zielonymi szparagami oraz kiełkami i listkami świeżych ziół.