Marynowany łosoś z sosem z avocado

    Składniki

     

    Filet z łososia bez skóry800 g
    Sok z cytryny400 ml
    Olej300 ml
    Miód40 g
    Koperek2-3 pęczki
    Sól i pieprz biały mielony 
    Avocado5 sztuk
    Jogurt naturalny bez cukru200 ml
    Sos sałatkowy Winiary20 g
    Koperek i listki świeżej mięty do dekoracji 

    Sposób przygotowania

    • Filety z łososia kroimy w cienkie plastry
    • Sok z cytryny mieszamy z miodem, solą i pieprzem oraz pokrojonym koperkiem
    • Uwaga! – marynata powinna być delikatnie przesolona
    • Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry łososia i pozostawiamy w chłodni na około 24 godzin, do momentu aż łosoś lekko „zbieleje”
    • Po tym czasie marynatę odcedzamy a łososia zalewamy olejem i pozostawiamy na minimum 12 godzin w chłodni
    • Dwie sztuki avocado kroimy w kostkę a trzy pozostałe sztuki miksujemy na jednolitą masę
    • Avocado pokrojone w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny a do zmiksowanego avocado dodajemy jogurt oraz Sos sałatkowy Winiary i dokładnie mieszamy
    • Na płaski talerz wylewamy sos z avocado na który układamy plastry zamarynowanego łososia i posypujemy pokrojonym w kostkę avocado, dekorujemy listkami świeżych ziół