
Składniki
Filet z łososia bez skóry | 1000 g |
Sok z cytryny | 150 ml |
Olej | 100 ml |
Oliwa z oliwek extra vergin | 50 ml |
Miód | 40 g |
Sól morska | ok. 20 g |
Koperek świeży – łodyżki | 1 pęczek |
Śmietanka 30% | 700 ml |
Sok z cytryny | 50 ml |
Wino białe wytrawne typu chardonnay | 100 ml |
Koncentrat drobiowy CHEF | 20 g |
Koperek świeży bez łodyżek | 1/2 pęczka |
Natka pietruszki | 1/4 pęczka |
Bazylia świeża listki | 1/2 pęczka |
Sól morska i świeżo zmielony biały pieprz | |
Do posypania gruboziarnista różowa sól himalajska | |
„Piórka” świeżego koperku do dekoracji | |
Fileciki z cytryny do dekoracji | 20 sztuk |
Sposób przygotowania
- Sok z cytryny łączymy z olejem i oliwą z oliwek oraz miodem i solą
- Filet z łososia posypujemy drobno pokrojonymi łodyżkami świeżego koperku i polewamy marynatą z cytryny i oleju
- Naczynie z łososiem owijamy folią plastikową i pozostawiamy w chłodni na około 48 godzin, pamiętając aby w ciągu dnia przynajmniej dwa razy obrócić
- Do rondelka wlewamy sok z cytryny i wino a następnie gotujemy do momentu odparowania o połowę objętości
- Do odparowanego wina z sokiem z cytryny wlewamy śmietankę i dokładamy Koncentrat drobiowy CHEF, gotujemy na „wolnym ogniu” do momentu uzyskania konsystencji sosu
- Ciepły sos „podbijamy” trzepaczką rózgową aby nadać mu puszystości po czym dodajemy drobno pokrojone świeże zioła
- Na płaskim talerzu układamy pokrojonego w plastry zamarynowanego łososia a obok wylewamy sos
- Łososia posypujemy gruboziarnistą solą oraz układamy na wierzchu fileciki z cytryny i „piórka” świeżego koperku