Marynowany łosoś z winno ziołową śmietanką

    Składniki

     

    Filet z łososia bez skóry1000 g
    Sok z cytryny150 ml
    Olej100 ml
    Oliwa  z oliwek extra vergin50 ml
    Miód40 g
    Sól morskaok. 20 g
    Koperek świeży – łodyżki1 pęczek
    Śmietanka 30%700 ml
    Sok z cytryny50 ml
    Wino białe wytrawne typu chardonnay100 ml
    Koncentrat drobiowy CHEF20 g
    Koperek świeży bez łodyżek1/2 pęczka
    Natka pietruszki1/4 pęczka
    Bazylia świeża listki1/2 pęczka
    Sól morska i świeżo zmielony biały pieprz 
    Do posypania gruboziarnista różowa sól himalajska 
    „Piórka” świeżego koperku do dekoracji 
    Fileciki z cytryny do dekoracji20 sztuk

     

    Sposób przygotowania

    • Sok z cytryny łączymy z olejem i oliwą z oliwek oraz miodem i solą
    • Filet z łososia posypujemy drobno pokrojonymi łodyżkami świeżego koperku i polewamy marynatą z cytryny i oleju
    • Naczynie z łososiem owijamy folią plastikową i pozostawiamy w chłodni na około 48 godzin, pamiętając aby w ciągu dnia przynajmniej dwa razy obrócić
    • Do rondelka wlewamy sok z cytryny i wino a następnie gotujemy do momentu odparowania o połowę objętości
    • Do odparowanego wina z sokiem z cytryny wlewamy śmietankę i dokładamy Koncentrat drobiowy CHEF, gotujemy na „wolnym ogniu” do momentu uzyskania konsystencji sosu
    • Ciepły sos „podbijamy” trzepaczką rózgową aby nadać mu puszystości po czym dodajemy drobno pokrojone świeże zioła
    • Na płaskim talerzu układamy pokrojonego w plastry zamarynowanego łososia a obok wylewamy sos
    • Łososia posypujemy gruboziarnistą solą oraz układamy na wierzchu fileciki z cytryny i „piórka” świeżego koperku