Mielona jagnięcina na szpadce z grillowaną okrą i cukinią podane na picie

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Łopatka jagnięca b/k                           

    1200 g

    Papryka mielona słodka i ostra

     

     

    Kmin rzymski

     

    Ziele angielskie mielone

     

    Pieprz czarny świeżo zmielony

     

    Sól

     

    Natka pietruszki lub świeża kolendra

     

    Cebula                                                

     

    150 g

    Czosnek                                              

    2-3 ząbki

    Tłuszcz THOMY Combiflex                  

    80 ml (tylko do smażenia, a nie do grillowania)

    Pita

    10 szt.

    Okra świeża                                        

    10 szt.

    Cukinia zielona                                    

     

    10 szt.

    Tłuszcz THOMY Combiflex              

    60 ml

    WINIARY Sos czosnkowy                   

     

    500 g

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso jagnięce zmielić i doprawić kminem rzymskim, papryką czerwoną słodką i ostrą, mielonym zielem angielskim, solą oraz czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
    2. Pod koniec mieszania dodać pokrojony bardzo drobno czosnek (nie mielony, nie gnieciony nożem), cebulę pokrojoną możliwie, jak najdrobniej i pokrojoną natkę lub kolendrę.
    3. Po wymieszaniu formować 12-15 centymetrowe „wałeczki” i nabijać wzdłuż na szpadki po czym smażyć na grillu z dwóch stron.
    4. Pod koniec smażenia mięsa, na grill dodać okrę (dużą okrę należy pokroić wzdłuż lub w grube plastry, mniejsze pozostawić w całości) i pokrojone wzdłuż lub w plastery cukinię.
    5. Wskazówka: Należy pamiętać, aby mięso na szpadce nie było w środku zbyt surowe lub żeby nie było zbyt mocno „przesuszone” długim trzymaniem mięsa na grillu.
    6. Gdy mięso i warzywa są zgrillowane należy na grill dorzucić pitę i podgrzać ją z dwóch stron.
    7. Na ciepłą pitę położyć mięso jagnięce nie zdejmując szpadki i dołożyć obok warzywa.
    8. Całość udekorować świeżymi ziołami i ostrą papryczką konserwową, a Winiary Sos czosnkowy podać oddzielnie lub polać nim bezpośrednio po mięsie.