Naleśniki Padżeong

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    • 100 g mąki pszennej
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 1 szt. jajka
    • 150 ml wody
    • 1 średnia szt. pokrojonej w julienne
    • marchewki
    • 4 pokrojone w drobną kostkę ząbki
    • czosnku
    • 1 pęczek szczypiorku
    • ½ pęczka cebuli dymki
    • 80 g pokrojonego w cienkie
    • paseczki imbiru
    • 2-3 szt. świeżej papryczki chilli
    • 70 ml oleju ryżowego
    • 70 ml MAGGI Sos Sojowy
    • 30 ml oleju sezamowego
    • 10 ml sake
    • 10 g ciemnego cukru trzcinowego
    • 10 g papryki słodkiej mielonej
    • 15 g sezamu jasnego

    Sposób przygotowania

    1. W miseczce mieszamy MAGGI Sos Sojowy z olejem sezamowym, cukrem,

    sake, sezamem, papryką mieloną i połową pokrojonego drobno szczypiorku.

    2. Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy marchewkę z pokrojoną dymką, imbirem,

    czosnkiem i drugą połową szczypiorku pokrojonego w 4 centymetrowe kawałki.

    3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę oraz jajko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.

    4. Na gorącą patelnię z olejem nalewamy cienką warstwę ciasta.

    5. Na usmażonego naleśnika nakładamy część przygotowanych warzyw, pokrywamy

    je cienką warstwą ciasta i zapiekamy pod salamandrą.       

    6. Po lekkim zapieczeniu dodajemy na wierzch kolejną warstwę warzyw, zalewamy cienką

    warstwą ciasta i ponownie zapiekamy.

    7. Po ścięciu ciasta nakładamy ostatnią warstwę warzyw i zalewamy ostatnią warstwą ciasta.

    8. Całość zapiekamy pod salamandrą lub w piekarniku. Kroimy w wygodne do jedzenia

    pałeczkami paski o grubości 1-2 cm.

    9. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.