Naleśniki Padżeong

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    100 g mąki pszennej

    30 g mąki ziemniaczanej

    1 szt. jajka

    150 ml wody

    1 średnia szt. pokrojonej w julienne marchewka

    4 pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku

    1 pęczek szczypiorku

    ½ pęczka cebuli dymki

    80 g pokrojonego w cienkie paseczki imbiru

    2-3 szt. świeżej papryczki chilli

    70 ml oleju ryżowego

    70 ml MAGGI Sos Sojowy

    30 ml oleju sezamowego

    10 ml sake

    10 g ciemnego cukru trzcinowego

    10 g papryki słodkiej mielonej

    15 g sezamu jasnego

     

     

    Sposób przygotowania

    1. W miseczce mieszamy MAGGI Sos Sojowy z olejem sezamowym, cukrem, sake, sezamem, papryką mieloną i połową pokrojonego drobno szczypiorku.
    2. Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy marchewkę z pokrojoną dymką, imbirem, czosnkiem i drugą połową szczypiorku pokrojonego w 4 centymetrowe kawałki.
    3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę oraz jajko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
    4. Na gorącą patelnię z olejem nalewamy cienką warstwę ciasta.
    5. Na usmażonego naleśnika nakładamy część przygotowanych warzyw, pokrywamy je cienką warstwą ciasta i zapiekamy pod salamandrą.       
    6. Po lekkim zapieczeniu dodajemy na wierzch kolejną warstwę warzyw, zalewamy cienką warstwą ciasta i ponownie zapiekamy.
    7. Po ścięciu ciasta nakładamy ostatnią warstwę warzyw i zalewamy ostatnią warstwą ciasta.
    8. Całość zapiekamy pod salamandrą lub w piekarniku. Kroimy w wygodne do jedzenia pałeczkami paski o grubości 1-2 cm.
    9. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.