

Orientalny Wrap & Roll
Przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w ramach programu NESTLÉ for Healthier Kids.
Składniki
Papier ryżowy do sajgonek | 10szt. |
Marchew, obrana i pokrojona w julienne (1 szt.) | 150g |
Ogórek bez pestek, ze skórką pokrojony w julienne (1 szt.) | 150g |
Czerwona papryka pokrojona w julienne (1 szt.) | 100g |
Zielone jabłko bez skórki, bez gniazd nasiennych pokrojone w julienne (1 szt.) | 150g |
Liście świeżego szpinaku | 30g |
Świeża kolendra, mięta, bazylia (po 2-4 gałązki) | 20g |
Ziarna sezamu | 60g |
Sos sojowy jasny (2 łyżki) | 40ml |
Olej sezamowy (1 łyżka) | 20ml |
Składniki do przygotowania sosu:
Jogurt naturalny | 350ml |
Jabłko zielone (duże) | 150g |
Nasiona słonecznika | 60g |
Mięta świeża (gałązki) | 2-3szt. |
Sposób przygotowania
- Upewnij się, że każdy składnik Wrap&Rolll jest przygotowany/pokrojony/posiekany/ przed złożeniem.
- Przygotuj farsz do Wrap&Roll: wszystkie pokrojone warzywa i jabłko (bez szpinaku) wymieszaj z ziarnem sezamu i dopraw sosem sojowym, a następnie skrop olejem sezamowym. Pod koniec mieszania dodaj pokrojone listki świeżych ziół. Wstaw do lodówki lub pozostaw w chłodnym miejscu.
- Przygotuj dip do maczania: jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o „grubych oczkach” i wymieszaj z jogurtem, pestkami słonecznika i drobno pokrojoną świeżą miętą. Pozostaw w chłodnym miejscu.
- Przygotuj papier ryżowy: wlej ciepłą wodę do dużej miski. Zanurzaj pojedyncze sztuki papieru ryżowego w ciepłej wodzie na 5-10 sekund lub tak, jak sugeruje to informacja na opakowaniu.
- Papier ryżowy powinien być miękki, ale nadal lekko jędrny i giętki.
- Gdy papier ryżowy jest gotowy natychmiast wyjmij go z wody i rozłóż płasko na powierzchni roboczej np. na sporej desce do krojenia.
- Na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego rozłóż na 1/3 powierzchni listki szpinaku, na które nałóż farsz warzywno-owocowy i zwiń identycznie jak “gołąbki”.
- Każdą sztukę Wrap&Roll przekrój na pół i podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Niezbędny sprzęt
- Deska do krojenia
- Mały nożyk
- Obieraczka do warzyw
- Średnia miska
- Mała miska
- Łyżki (2-3 szt.)
- Widelec (1 szt.)