Orientalny Wrap & Roll

Przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w ramach programu NESTLÉ for Healthier Kids.

    Składniki

    Papier ryżowy do sajgonek

    10szt.

    Marchew, obrana i pokrojona w julienne (1 szt.)

    150g

    Ogórek bez pestek, ze skórką pokrojony w julienne (1 szt.)

    150g

    Czerwona papryka pokrojona w julienne (1 szt.)

    100g

    Zielone jabłko bez skórki, bez gniazd nasiennych pokrojone w julienne (1 szt.)

    150g

    Liście świeżego szpinaku

    30g

    Świeża kolendra, mięta, bazylia (po 2-4 gałązki)

    20g

    Ziarna sezamu

    60g

    Sos sojowy jasny (2 łyżki)

    40ml

    Olej sezamowy (1 łyżka)

    20ml

     

    Składniki do przygotowania sosu:

    Jogurt naturalny

    350ml

    Jabłko zielone (duże)

    150g

    Nasiona słonecznika

    60g

    Mięta świeża (gałązki)

    2-3szt.

    Sposób przygotowania

    1. Upewnij się, że każdy składnik Wrap&Rolll jest przygotowany/pokrojony/posiekany/ przed złożeniem.

    2. Przygotuj farsz do Wrap&Roll: wszystkie pokrojone warzywa i jabłko (bez szpinaku) wymieszaj z ziarnem sezamu i dopraw sosem sojowym, a następnie skrop olejem sezamowym. Pod koniec mieszania dodaj pokrojone listki świeżych ziół. Wstaw do lodówki lub pozostaw w chłodnym miejscu.

    3. Przygotuj dip do maczania: jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o „grubych oczkach” i wymieszaj z jogurtem, pestkami słonecznika i drobno pokrojoną świeżą miętą. Pozostaw w chłodnym miejscu.

    4. Przygotuj papier ryżowy: wlej ciepłą wodę do dużej miski. Zanurzaj pojedyncze sztuki papieru ryżowego w ciepłej wodzie na 5-10 sekund lub tak, jak sugeruje to informacja na opakowaniu.

    5. Papier ryżowy powinien być miękki, ale nadal lekko jędrny i giętki.

    6. Gdy papier ryżowy jest gotowy natychmiast wyjmij go z wody i rozłóż płasko na powierzchni roboczej np. na sporej desce do krojenia.

    7. Na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego rozłóż na 1/3 powierzchni listki szpinaku, na które nałóż farsz warzywno-owocowy i zwiń identycznie jak “gołąbki”.

    8. Każdą sztukę Wrap&Roll przekrój na pół i podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

    Niezbędny sprzęt

    • Deska do krojenia
    • Mały nożyk
    • Obieraczka do warzyw
    • Średnia miska
    • Mała miska
    • Łyżki (2-3 szt.)
    • Widelec (1 szt.)