Ozory wołowe w galarecie

    Składniki

    Ozór wołowy

    1000 g

    Marchew

    300 g

    Pietruszka korzeń

    200 g

    Seler naciowy

    200 g

    WINIARY Bulion wołowy

    75 g / 2000 ml wody

    Natka pietruszki

    1 pęczek

    50 g WINIARY Żelatyna /1000 ml wywaru wołowego

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    • Ozór wołowy oczyszczamy ze ślinianek, myjemy i wrzucamy na osoloną wodę na około 4-5 minut po czym sparzony ozór wyjmujemy, a wodę po parzeniu wylewamy.
    • Sparzony ozór przekładamy do wywaru wołowego przygotowanego na bazie WINIARY Bulion wołowy i gotujemy na „wolnym ogniu” do miękkości.
    • W połowie gotowania dodajemy obraną marchew i pietruszkę, a na 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane z łyk łodygi selera naciowego.
    • Po ugotowaniu przestudzony, jeszcze lekko ciepły ozór obieramy ze skóry i kroimy w kostkę nie większą niż 1 centymetr lub pokroić w plasterki w poprzek włókien.
    • Ugotowane warzywa po wycedzeniu kroimy w kostkę podobną jak ozór.
    • Pokrojone mięso ozora wołowego mieszamy z warzywami i natką pietruszki niezbyt drobno pokrojoną.
    • Do przecedzonego wywaru dodajemy namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę i gotujemy na „bardzo wolnym ogniu” do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
    • Jeśli jest taka konieczność wywar doprawiamy solą i ewentualnie czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
    • Mieszankę pokrojonego ozora i warzyw przekładamy do foremek i zalewamy wywarem wołowym z żelatyną.
    • Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    • Stężałe ozorki wyjmujemy z foremek. Jeżeli są to foremki jednorazowe przekładamy je bezpośrednio na talerz. Natomiast ozorki po wyjęciu z foremek wieloporcjowych kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu.
    • Ozorki wołowe podajemy z chrzanem lub ćwikłą i sałatami.
       

    Wskazówka Szefa Kuchni:

    • Aby było łatwo wyjąć ozorki z foremki wieloporcjowej należy ją przed włożeniem ozorków z warzywami i zalaniem wywarem z żelatyną wyłożyć folią spożywczą.