Panierowane jajka przepiórcze pochés z sosem grzybowym

    Skladniki

     

    Jajka przepiórcze30 sztuk
    Mąka pszenna80 g
    Jajka kurze3 sztuki
    Bułka tarta100 g
    Tłuszcz Combiflex Thomy100 ml
    Sól 
    Cebula 60 g
    Borowiki świeże lub mrożone250 g
    Kurki świeże lub mrożone250 g
    Pieczarki250 g (można zastąpić boczniakami)
    Tłuszcz Combiflex Thomy60 ml
    Śmietanka 30%500 ml
    Bulion grzybowy Winiary30 g
    Porto czerwone60 ml
    Listki świeżego tymianku 
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
    Cukinia mini lub bardzo cienka150-200 g
    Tłuszcz Combiflex Thomy40 ml
    Sól 

     

    Sposób przygotowania

    • Borowiki i pieczarki kroimy w tzw. „czosnek” a cebulę w kostkę
    • Pokrojoną cebulę szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy i po chwili dodajemy borowiki, pieczarki i kurki
    • Całość smażymy nie dłużej jak 1 minutę a następnie wlewamy porto i po kolejnej minucie duszenia dorzucamy listki świeżego tymianku, wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion grzybowy Winiary
    • Mini cukinię kroimy na ukośne plastry o grubości minimum 1 centymetra i smażymy z dwóch stron na Tłuszczu Combiflex Thomy
    • Jajka przepiórcze wybijamy do wrzącego i lekko osolonego wrzątku
    • Gotujemy około 2 minut a po wyjęciu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym
    • Jajka oprószamy mąką po czym przekładamy do rozmąconych jajek a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w Tłuszczu Combiflex Thomy
    • Do małych miseczek nakładamy grzybki w śmietance na które stawiamy usmażone plastry cukinii a na cukinię ustawiamy panierowane jajka przepiórcze