Panierowane wędzone tofu w Panko

Składniki na 10 porcji

    Składniki

    Serek wędzony tofu

    10 plastrów

    Marynata do tofu:

     

    WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian

    80g

    MAGGI Sos Sojowy

    100ml

    Sok z limonki lub cytryny

    30ml

    Cukier lub miód

    20g

    Panierka Panko

    200g

    Mąka pszenna

    100g

    Jajko

    1szt.

    Tłuszcz THOMY Combiflex

     

    Sałatka:

     

    Mieszanka sałat

    60g

    Szpinak świeży

    60g

    Marchewka pokrojona w julienne

    60g

    Cebula pokrojona w cienkie piórka

    1 szt.

    Mandarynki filetowane

    200g

    Dresing do sałaty:

     

    Sok z filetowania mandarynek

    50ml

    MAGGI Sos Sojowy

    30ml

    Ocet ryżowy

    15ml

    Miód

    10g

    Olej sezamowy

    50ml

    Olej rzepakowy

    50ml

     

     

    Prażone ziarna sezamu

     

    Listki świeżych ziół

     

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    1. Plastry wędzonego tofu zalewamy mieszanką przygotowaną wcześniej z soku z limonki lub z cytryny, cukru, WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian i MAGGI Sosu Sojowego. Całość marynujemy przez około dwie/trzy godziny. 
    2. Zamarynowane plastry wędzonego tofu panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i panierce Panko. Następnie smażymy je na rozgrzanym wcześniej tłuszczu THOMY Combiflex na złoty kolorz dwóch stron.

    Sposób podania: 

    1. Usmażone plastry wędzonego tofu podajemy z sałatą, z dodatkiem mandarynek i dresingiem przygotowanym na bazie soku z filetowanych mandarynek, MAGGI Sosu Sojowego, octu ryżowego, miodu, oleju sezamowego oraz oleju rzepakowego.
    2. Całość posypujemy prażonym ziarnem sezamu i listkami świeżych ziół.