Panini z grillowanymi kalmarami

    Składniki

    200 g kalmarów

     Marynata do kalmarów:

    • 30 ml oleju
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ małej papryczki chilli
    • Kolendra (posiekana)
    • Sól
    • Pieprz

    Salsa z pieczonej papryki:

    •  1 szt. dużej czerwonej papryki
    • Sok z limonki
    • 20 g oliwy z oliwek
    • 20 g szalotki (pokrojonej w Brunoise)
    • 50 g Ketchupu WINIARY
    • Sól
    • Pieprz
    • Świeża bazylia tajska

    Sos miodowo-musztardowy:

    • 30 g musztardy WINIARY
    • 30 g miodu
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania

    Oczyszczone kalmary zamarynować w wyżej wymienionych składnikach przez około 1 godzinę.

    Następnie usmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony.

    Salsa z pieczonej papryki:

    Paprykę owinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut. Po ostygnięciu oczyścić ze skóry i pestek, a nastąpienie pokroić w drobną kostkę. Na koniec dodać resztę składników i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Sos miodowo-musztardowy:

    Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitego smaku.