Panini z grillowanymi kalmarami

Składniki

200 g kalmarów

 Marynata do kalmarów:

  • 30 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ małej papryczki chilli
  • Kolendra (posiekana)
  • Sól
  • Pieprz

Salsa z pieczonej papryki:

  •  1 szt. dużej czerwonej papryki
  • Sok z limonki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g szalotki (pokrojonej w Brunoise)
  • 50 g Ketchupu WINIARY
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża bazylia tajska

Sos miodowo-musztardowy:

  • 30 g musztardy WINIARY
  • 30 g miodu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Oczyszczone kalmary zamarynować w wyżej wymienionych składnikach przez około 1 godzinę.

Następnie usmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Salsa z pieczonej papryki:

Paprykę owinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut. Po ostygnięciu oczyścić ze skóry i pestek, a nastąpienie pokroić w drobną kostkę. Na koniec dodać resztę składników i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos miodowo-musztardowy:

Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitego smaku.