Penne / sos Aglio olio / żółtko 62º C / Prosciutto / kalafior

    Składniki

    Makaron Penne WINIARY500 g
    Jaja4 szt.
    Kalafior1 szt.
    Szynka Prosciutto100 g
    Oliwa200 ml
    Parmezan 
    Czosnek 
    Masło 
    Sól 
    Pieprz 

     

    Sposób przygotowania

    Jaja gotujemy metodą sous – vide  w 62º C  przez około 2 godziny, a następnie wyjmujemy je ze skorupki i oddzielamy żółtko od białka . Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, a następnie smażymy na dużej ilości oliwy (tak, aby czosnek nam się nie spalił) . Na koniec dodajemy na patelnie masło. Kalafior blanszujemy, po czym dodajemy go na patelnie i chwilę przesmażamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 12 minut. Odcedzamy go z wody i dokładamy go do kalafiora, który znajduje się już na patelni. Następnie wszystko wykładamy na talerz, układając na górze Prosciutto, żółtko i parmezan.