Pieczony filet z łososia z sosem z zielonej sałaty

    Składniki

     

    Filet z łososia b/skóry2100 g
    Tłuszcz Combiflex Thomy30 g
    Sól i świeżo zmielony biały pieprz 
    Sałata masłowa2 spore główki
    Śmietanka 30%200 ml
    Consommé Bulion drobiowy Winairy15 g
    Ziemniak gotowane 
    Koperek i gałązki świeżej rukwi 

    Sposób przygotowania

    • Śmietankę wlewamy do rondelka i po zagotowaniu dodajemy Consommé Bulion drobiowy Winiary oraz umytą i porwaną w mniejsze kawałki sałatę
    • Gotujemy do momentu kiedy sałata zwiędnie a następnie przekładamy do miksera lub do Termomixa i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji sosu
    • Filet z łososia kroimy w małe kawałki tak aby na porcję były trzy kawałki
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC przez maksymalnie 5-6 minut
    • Na płaskim talerzu wylewamy sos na który kładziemy porcje łososia a obok każdej porcji stawiamy uformowane ziemniaki gotowane, posypujemy koperkiem i dodajemy gałązki rukwi wodnej